Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ Συνεδρίαση του δολοφονικού βραχίονα του κεφαλαίου


Προετοιμάζονται οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις
Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδηλώσεις εργαζομένων ενάντια στο ΝΑΤΟ στο Σικάγο
AP2011
Την Κυριακή ξεκινά η 25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο των ΗΠΑ, με φόντο τη βαθύτατη καπιταλιστική κρίση και στόχο η λυκοσυμμαχία να επαναβεβαιώσει το ρόλο της ως όργανο ιμπεριαλιστικής επιβολής και ως χώρος διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.
Θεωρείται εν πολλοίς ότι τα «βέλη» των περισσοτέρων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ που φιλοξενούν και τη Σύνοδο, θα κατευθυνθούν προς τη Γερμανία. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από το Ατλαντικό Συμβούλιο , που στο βασικό συμπέρασμά της διαπιστώνει ότι « η μεγαλύτερη αδυναμία του ΝΑΤΟ είναι η αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί πολιτικά και στρατιωτικά στους κόλπους του».
Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος οι ηγέτες των 28 χωρών - μελών, καθώς και χωρών που είναι συνδεδεμένες με το ΝΑΤΟ και εκ μέρους της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ελλάδας θα παραβρεθούν οι υπουργοί Αμυνας, Φρ. Φραγκούλης, και Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης. Περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν «την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή» στη βάση της στρατηγικής του περί «ζωτικού χώρου», που πλέον είναι όλος ο πλανήτης όπως φαίνεται και από την ατζέντα της Συνόδου.
Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το Αφγανιστάν, από το οποίο «επισήμως» το ΝΑΤΟ θα «αποχωρήσει» το 2014, αλλά, όπως τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Συμμαχία θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια «μακροπρόθεσμη συνεργασία».
Αλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου θα είναι το θέμα της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence) που βασίζεται «σε τομείς δυνατοτήτων οι οποίοι είναι κρίσιμοι για το ΝΑΤΟ, ειδικώς εκείνους που τέθηκαν στη Λισαβόνα το 2010»: πυραυλική άμυνα, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση, διατήρηση ετοιμότητας, εκπαίδευση και προετοιμασία δυνάμεων. Επίσης η αντιμετώπιση και καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων.
Αλλα θέματα στην ατζέντα οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική, η «Αραβική Ανοιξη» όπως αρέσκονται να την αποκαλούν οι ιμπεριαλιστές και η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, όπως και το ζήτημα της αλλαγής προσανατολισμού των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ που επικεντρώνουν πλέον, κατά κύριο λόγο, στην Ασία.
Λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις
Πάντως εκτός των «πολεμικών σχεδίων» που θα τεθούν επί τάπητος εντός της Συνόδου Κορυφής, ένας άλλος «πόλεμος» ήδη διεξάγεται από τη Δευτέρα στο Σικάγο. Ενας «πόλεμος» ενάντια στις λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει οι συλλήψεις, «προληπτικές», ενώ έχει επιβληθεί ένας ιδιότυπος «στρατιωτικός νόμος» που το κόστος του θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, και περιλαμβάνει τον καθορισμό ζώνης απαγόρευσης πτήσεων καθώς και προειδοποιήσεις για άνοιγμα πυρ «δίχως περιορισμό στη διατήρηση της ζωής», για όσους παραβαίνουν την απαγόρευση.
Η μεγάλη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ημέρα έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ενώ πριν, εκτός των διαφόρων διαδηλώσεων, διοργανώνεται επίσης από το συντονιστικό 30 αμερικανικών, καναδικών και ευρωπαϊκών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων - μεταξύ αυτών και το ΚΚ ΗΠΑ -, Αντισύνοδος το διήμερο 18-19 Μάη, όπου θα υπάρξουν τουλάχιστον 28 «εργαστήρια» και «θεματικές συζητήσεις».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα λάβει ενεργά μέρος στις πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνονται, ενώ ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, που βρίσκεται στο Σικάγο, θα λάβει μέρος στην Αντισύνοδο με σύνθημα «για έναν κόσμο ελεύθερο από το ΝΑΤΟ» και θα είναι ομιλητής στη συζήτηση με θέμα: «Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στον κόσμο», ενώ θα συμμετάσχει και στην κεντρική διαδήλωση της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου