Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Συνεχίζουν και απαντούν με ενότητα και αγώναΣτο πλευρό του σωματείου τους στα δικαστήρια βρέθηκαν μαζικά και χθες οι χαλυβουργοί
Αλύγιστοι και αποφασισμένοι όπως ξεκίνησαν πριν από 7 μήνες, σίγουροι για το δίκαιο αγώνα που δίνουν, οι απεργοί χαλυβουργοί έδωσαν την περασμένη Δευτέρα και νέα μαζική αποστομωτική απάντηση στην εργοδοσία και στα τσιράκια της αποφασίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία σε νέα Γενική Συνέλευση, να συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων. Μαζικά βρέθηκαν και χθες στα δικαστήρια στην εκδίκαση της αγωγής της εργοδοσίας που αξιώνει η ηρωική και πρωτόγνωρη απεργία - ξεπέρασε ήδη τις 200 ημέρες - να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Την ίδια στιγμή το σωματείο συνέχισε τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να οριστεί άμεσα νέα τριμερής συνάντηση.
Η κάλπη έδειξε συνέχεια
Η μαζική ΓΣ την περασμένη Δευτέρα, αφαίρεσε και το τελευταίο επιχείρημα του Μάνεση και των ανθρώπων του στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, ψηφίζοντας, μετά από ομόφωνη πρόταση του ΔΣ του σωματείου, με μυστική ψηφοφορία. Η απόφαση των χαλυβουργών μέσα από την κάλπη ήταν ξεκάθαρη με 204 ψήφους υπέρ της συνέχισης του αγώνα έναντι 42 κατά, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία, ότι δεν πρόκειται να τους διασπάσει.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων και στην εισήγηση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου: «Ο αγώνας μας έχει στριμώξει σε μεγάλο βαθμό την εργοδοσία. Αυτό φαίνεται από την συμπεριφορά της, από τις σπασμωδικές ενέργειες που κάνει. Η προσπάθειά της να συγκροτήσει πληρωμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό, να σαμποτάρει τις αρχαιρεσίες, να συκοφαντήσει μέσω των ΜΜΕ τον αγώνα μας, να αξιοποιήσει την αστυνομία και τα δικαστήρια, δείχνουν αδυναμία, πανικό. Δείχνουν ότι ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα. Θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν ο Μάνεσης δεν είχε την βοήθεια των απεργοσπαστών, ορισμένοι από τους οποίους δεν το κάνουν αφιλοκερδώς. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε και ταυτόχρονα να πάρουμε μέτρα για να δυναμώσουμε την πίεση. Να εξαναγκάσουμε την εργοδοσία να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας».
Αντιφάσεις αποκαλύπτουν σκοπιμότητες
Με καταγραμμένη πλέον αυτή την αποφασιστικότητα, οι χαλυβουργοί βρέθηκαν χθες μαζικά στα δικαστήρια όπου η εργοδοσία προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους. Από την όλη διαδικασία του δικαστηρίου αποδείχτηκε περίτρανα, ότι η εργοδοσία δεν έχει κανένα επιχείρημα και το μόνο που επιδιώκει μετά από 7 μήνες, είναι να τσακίσει τους περήφανους χαλυβουργούς και να δικαιολογήσει τις μέχρι σήμερα 119 απολύσεις και τις συνολικά 180 που έχει ανακοινώσει. Στο πλευρό του σωματείου βρέθηκαν μαζικά οι χαλυβουργοί αλλά και δικηγόροι δεκάδων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Η κατάθεση του Διευθυντή της επιχείρησης Δ. Καραγιάννη, με τις αντιφάσεις στις οποίες έπεσε, αποκάλυψε τις σκοπιμότητες της αγωγής της εργοδοσίας. Αφού επικαλέστηκε τα γνωστά επιχειρήματα της εργοδοσίας περί οικονομικής κρίσης, ζημιών, μείωσης παραγωγής κ.ά., όσα ισχυρίζονται δηλαδή οι εργοδότες στο συνεχές κυνήγι της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και των κερδών, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Και ειδικότερα μεταξύ άλλων, γιατί η εργοδοσία επέμενε να υπογράψουν ατομική σύμβαση για 5ωρο-5ήμερο ή εκ περιτροπής εργασία αφού το ζήταγε μόνο για 4 μήνες και προσπάθησε να αποφύγει να αναφέρει ότι αυτό έφερνε μειώσεις εώς 40% στους μισθούς. Υποστήριξε, ότι είχε μειωθεί η παραγωγή από το 2008 αλλά αμέσως μετά παραδέχτηκε, ότι δεν γνώριζε ότι μέχρι την απεργία το χαλυβουργείο δούλευε με εντατικούς ρυθμούς. Οταν ρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν είχαν δοθεί οι καλοκαιρινές άδειες στους χαλυβουργούς, απάντησε ότι ...είχαν πολλές παραγγελίες τον Αύγουστο! Οσον αφορά το ζήτημα που τέθηκε για την άδεια κατασκευής λιμανιού που έλαβε η επιχείρηση, το επιχείρημα που πρόβαλε ότι αυτή είχε ζητηθεί το 2005, καταρρίφθηκε όταν οι δικηγόροι του αποκάλυψαν ότι η τελευταία αίτηση της επιχείρησης έγινε στις 18 Νοέμβρη 2011, δηλαδή ενόσω είχε ξεκινήσει η απεργία!
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, που κατέθεσε αμέσως μετά, κατέρριψε και τα τελευταία εργοδοτικά επιχειρήματα. Οπως τόνισε ομόφωνα από τις 17 Οκτώβρη αποφάσισαν σε ΓΣ ότι θα προχωρήσουν σε απεργία αν γίνουν απολύσεις και για το λόγο αυτό η εργοδοσία είχε εντατικοποιήσει την παραγωγή. Αποκαλυπτικός ήταν καταθέτοντας με στοιχεία το πώς έχει αυξηθεί η παραγωγή από το 2004 όπου όπως τόνισε από 5 χυτήρια των 50 τόνων που έβγαζαν σε μια 8ωρη βάρδια έφτασαν μέχρι την ημέρα της απεργίας να βγάζουν 9 χυτήρια των 70 τόνων το καθένα.
Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε αμέσως μετά στην κατάθεσή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ για τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην απεργία των χαλυβουργών, γεγονός που ανοιχτά έχει δηλωθεί από την εργοδοσία ότι είναι αυτό που την ενοχλεί περισσότερο. Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ παρακολουθεί στενά και εκφράζει την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο στους χαλυβουργούς γιατί ο αγώνας τους αφορά όλη την εργατική τάξη. Το ΠΑΜΕ, σημείωσε, καλεί σωματεία, φορείς, εργαζόμενους κ.ά. να συμβάλουν και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους ενώ όσες εκδηλώσεις έκανε το ΠΑΜΕ εκεί, έγιναν έξω από την πύλη του εργοστασίου.
Οσο συνεχίζεται όμως η λυσσαλέα προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει τον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών, τόσο κλιμακώνεται και η αλληλεγγύη που φτάνει από παντού. Ενδεικτική είναι η απόφαση τουΣωματείου Λογιστών Αθήνας να κάνει δωρεάν τις φορολογικές δηλώσεις των χαλυβουργών ενώ την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπεία της ΟΓΕ παρέδωσε 2.000 ευρώ στους απεργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου