Τρίτη 15 Μαΐου 2012

FRONTEX Στρώνει έδαφος για νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα



Για λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων στην Ελλάδα προϊδεάζει η «Ετήσια εκτίμηση κινδύνων 2012» του FRONTEX (οργανισμός της ΕΕ, επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων). Στο σχετικό κεφάλαιο για το λεγόμενο δρομολόγιο της Ανατολικής Μεσογείου (διέλευση στην ΕΕ μέσω Ελλάδας) διευκρινίζει ότι: Το 2011 οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγέρι, Μαρόκο. Οι ανακρίσεις π.χ. των Πακιστανών έδειξαν ότι είχαν προορισμό Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία. Γίνεται μνεία και στις επίμονες προσπάθειες μεταναστών να φτάσουν στην Ιταλία με καράβια από Ελλάδα.
Για το άμεσο μέλλον, οι αναλυτές του FRONTEX εκτιμούν ότι: «Τα σύνορα ανάμεσα Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν και το 2013 μεταξύ των κύριων τομέων εντοπισμού παράνομων διελεύσεων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε επίπεδα παρόμοια με όσα αναφέρθηκαν μεταξύ 2008 και 2011, δηλαδή μεταξύ 40.000 και 57.000 ανιχνεύσεις ετησίως (...) Η πλειοψηφία των μεταναστών αναμένεται να έρθει από ασιατικές χώρες, ιδίως από Αφγανιστάν Ιράν, Πακιστάν, ωθούμενοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις πατρίδες τους, ελκυόμενοι από την παρουσία μεγάλου αριθμού συμπατριωτών τους ήδη στην ΕΕ (...) Ανάλογα με την πολιτική κατάσταση εκεί μπορεί να ενταχθούν όλο και περισσότεροι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή σε αυτήν τη ροή (...) Ως αποτέλεσμα, οι αρχές συνοριοφύλαξης θα βρεθούν αντιμέτωπες ολοένα και περισσότερο με μια ευρύτερη ποικιλία εθνικοτήτων, και πιθανώς μεγαλύτερη ποικιλομορφία των δικτύων διακίνησης, περιπλέκοντας περαιτέρω τα καθήκοντά τους».
Η έκθεση, η κινδυνολογία (περί νέων τσούρμων που καταφτάνουν, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι έρχονται κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό, τις επεμβάσεις, εγκλωβίζονται εδώ από τον ευρωενωσιακό κανονισμό ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ) δεν είναι τυχαίες. Γίνονται ενώσω οργιάζει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα κομμάτων του ευρωμονόδρομου ότι για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες, ετοιμάζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης, εντείνονται τα πογκρόμ, στήνεται φράκτης στον Εβρο, δυσκολεύοντας παραπέρα την είσοδο γι' αυτές τις ψυχές, τη διαβίωσή τους εδώ. Τέτοια απάνθρωπα μέτρα προπαγανδίζουν ως «αναγκαία» τέτοιες εκθέσεις.
  • Το διώξιμο άλλων 39 μεταναστών, στις χώρες καταγωγής τους, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, απελάθηκαν δύο πολίτες Αλγερίας, πέντε πολίτες Αφγανιστάν, οκτώ πολίτες Κίνας, δεκαπέντε πολίτες Μπαγκλαντές, δύο πολίτες Νιγηρίας, τρεις πολίτες Ρουμανίας, ένας πολίτης Βουλγαρίας, ένας πολίτης Ιράν και δύο πολίτες Πακιστάν, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Η απέλαση έγινε με εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμούς το Αλγέρι, την Καμπούλ, τη Σαγκάη, την Ντάκα, το Λάγος, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, την Τεχεράνη και το Λαχώρη, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου