Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ Ανάπτυξη και λιτότητα στην υπηρεσία των μονοπωλίων



Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη βαρβαρότητα των «αναπτυξιακών μέτρων» στην ατζέντα των εργασιών που ξεκινάνε σήμερα
Ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο, λιτότητα και βάρβαρα μέτρα για το λαό, ετοιμάζουν οι «27» στις Βρυξέλλες
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η άγρια λιτότητα διαρκείας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, αναμένεται να στείλουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην αποψινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο στις 27 και 28 Ιούνη.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο ο επίτροπος Ολι Ρενόσο και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δανός υπουργός Ν. Βάμεν, τα «σπουδαία» θα πρέπει να αναμένονται από το τέλος του μήνα και μετά. Στις 30 Μάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις αναλυτικές συστάσεις της προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, στις οποίες θα καθορίζεται το πώς η κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στην τακτική σύνοδο κορυφής του Ιούνη, θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία όμως, όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από τις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λιτότητα διαρκείας και την ταχεία υλοποίηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ώστε να γίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη και να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ εξέφρασε χτες την απορία της για το εύρος των συζητήσεων που έχει προκαλέσει η ειλημμένη απόφαση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας. «Είναι εντυπωσιακό που ένα τόσο απλό πράγμα οδηγεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το «Reuters», τρία βασικά σενάρια αναμένεται να συζητηθούν κατά την αποψινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, τα οποία θα σχηματίσουν τη βάση του λεγόμενου «αναπτυξιακού συμφώνου» που θα συμπληρώνει το«δημοσιονομικό σύμφωνο» που προωθείται στην Ευρωζώνη. Τα λεγόμενα ευρωπαϊκά ομόλογα έργων αποτελούν πρόταση της Κομισιόν, με την ΕΕ να στηρίζει μεγάλα έργα υποδομών, με σκοπό να ελκύει επενδυτές, ώστε να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους διασυνοριακά έργα με αντικείμενο την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δεύτερη ιδέα αποτελεί η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο ενίσχυσης των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να δανείζει έως 60 δισ. ευρώ, καθώς και να παρέχει έως 180 δισ. σε επιπλέον επενδύσεις, ζεστό χρήμα δηλαδή στο κεφάλαιο. Τέλος, συζητιέται η ανακατεύθυνση διαρθρωτικών πόρων. Οι ηγέτες φαίνεται να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ποσό 82 δισ. ευρώ το οποίο προοριζόταν σε «αναπτυξιακά έργα» για την περίοδο 2007-2013 και το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.
Ξαναζεσταίνουν τα ευρωομόλογα
Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα ευρωομόλογα δεν βρίσκονται στην ατζέντα της αποψινής άτυπης Συνόδου Κορυφής. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε χτες την πάγια θέση της Κομισιόν πως τα ευρωομόλογα «θα συμβάλλουν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση, αλλά για αργότερα.
Ο Ολ. Μπαγί υπενθύμισε, ότι το Νοέμβρη του 2011 η Επιτροπή πρότεινε τρία είδη ευρωομολόγων, το ένα εκ των οποίων αφορούσε τα λεγόμενα ομόλογα έργων. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων έργων»δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, για να τροφοδοτήσουν το κεφάλαιο με ακόμα φτηνότερο χρήμα.
Εξάλλου, ο Αμ. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ο. Ρεν, υπενθύμισε ότι η πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ομόλογα έργων, το Φλεβάρη του 2011, δίνει προτεραιότητα σε διακρατικά έργα μεταφορών, ενέργειας και ευρυζωνικών δικτύων, τα οποία θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο, ο Αμ. Αλταφάζ τόνισε ότι τα ομόλογα έργων δεν αρκούν για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αντιλαϊκές και αντεργατικές ανατροπές), που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ορισμένων κρατών μελών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, η Επιτροπή έχει προτείνει τη διάθεση 230 εκατ. ευρώ, ως το τέλος του 2013 για έργα υποδομών, με τα οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορούσε να «μοχλεύσει» έως 4,6 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα έργα που θα επιλεγούν από την ΕΤΕπ θα πρέπει να είναι ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές, δείχνοντας ότι το πρόσημο της ανάπτυξης που υπερασπίζονται και προωθούν, είναι αρνητικό για το λαό και θετικό μόνο για τους επιχειρηματίες.
«Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η κινητοποίηση πόρων που ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη, είτε από θεσμικούς επενδυτές, είτε από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία» δήλωσε ο Αμ. Αλταφάζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα κονδύλια για επενδύσεις θα προέλθουν και από τα αποθεματικά που έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, ο Ο. Μπαγί υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιήσει συνολικά 180 δισ. ευρώ.
Το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων και η θέση του δεν θα αλλάξει μέχρι τον Ιούνη, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος, δήλωσε χτες αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα δεν είναι η λύση στην κρίση και ότι είναι παράνομα βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Κόντρες για το «μείγμα»
Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία, παραμονή της Συνόδου, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα επιδείνωνε την κρίση στην -ήδη μαστιζόμενη- ευρωζώνη. «Ανάπτυξη η οποία χρηματοδοτείται από το χρέος; Αυτές είναι συνταγές από προχτές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών στην αυστριακή εφημερίδα «Oberoesterreichische Nachrichten» υποστηρίζοντας ότι «τα επιχειρήματα του κυρίου Ολάντ είναι ανοησίες και το μόνο που έκαναν στο παρελθόν (σ.σ. οι συγκεκριμένες προτάσεις) είναι να μας φέρουν εδώ που είμαστε σήμερα».
«Υπάρχει η πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων» με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αναφέροντας τις σημαντικότερες προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, φάνηκε καθαρά ότι συμπίπτουν πλήρως με αυτές της Κομισιόν.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ,δήλωσε χτες από το Λονδίνο ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει «να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, προχωρώντας σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και χωρίς να μεγαλώνουν τα ελλείμματα. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» κι όχι με μέτρα ανάκαμψης, «καθώς δεν πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών - μελών τους το επιτρέπει» δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας ότι λιτότητα και ανάπτυξη είναι αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες.
Σε ερώτηση για τα μέσα που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη, η Λαγκάρντ πρότεινε «έναν καλύτερο καταμερισμό του δημοσιονομικού βάρους» ανάμεσα στις χώρες μέλη. Οσον αφορά την Ελλάδα, η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι «η σαφής προτίμηση του ΔΝΤ» είναι το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας της «να υιοθετηθεί από την πολιτική εξουσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου»και «οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ταυτοχρόνως με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ». Ωστόσο, «δουλειά του ΔΝΤ είναι να μελετάει όλες τις πιθανές εναλλακτικές» πρόσθεσε.


Στις Βρυξέλλες ο Π. Πικραμμένος
Προτάσεις με στόχο την «τόνωση της ανάπτυξης» εναρμονισμένες με τη στρατηγική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, θα καταθέσει σήμερα στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Οι συγκεκριμένες θέσεις καθορίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τους υπουργούς Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Οικονομικών Γ. Ζαννιά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Π. Πικραμμένου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια.«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής. Ηταν πάρα πολύ θετικό ότι από όλα τα κόμματα, μου υπεβλήθησαν συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο Π. Πικραμμένος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός αποφασίστηκε να προτείνει το «ξεμπλοκάρισμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, «αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», να προχωρήσει η έκδοση «ομολόγου έργου» για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους οδικούς άξονες.
Τις συγκεκριμένες προτάσεις έχουν καταθέσει την προηγούμενη περίοδο τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τον Π. Πικραμμένο θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου