Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ Σταθερά σε ρόλο διώκτη των λαϊκών συμφερόντωνΣτα μέτρα του μνημονίου, που υπόσχεται και αυτό να «αναθεωρήσει», προσθέτει κι άλλες μετεκλογικές παροχές στο κεφάλαιο
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να μείνει για τα δικαιώματα του λαού, αν ο ίδιος, με ισχυρό ΚΚΕ, δε βάλει εμπόδια στα σχέδια κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και μετά τις εκλογές, με απαρέγκλιτη εφαρμογή του «δημοσιονομικού προγράμματος»σκληρής λιτότητας και τη διατήρηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, έθεσε ως προϋποθέσεις για την«ανάπτυξη» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, την Κυριακή, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.
Η «σφαγή» των εργαζομένων αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ τον «πρώτο» πυλώνα για την «ανάκαμψη» του μεγάλου κεφαλαίου. Ο «δεύτερος», όπως τον παρουσίασε και χτες ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησής του με τους «κοινωνικούς εταίρους», συνοδεύεται μεταξύ άλλων από εξαγγελίες - δεσμεύσεις για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και παροχή νέων επιδοτήσεων και προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τη συνέχιση της ταξικής πολιτικής των μνημονίων και των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων υπέρ της πλουτοκρατίας, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να την σερβίρει με υποσχέσεις για«υπεύθυνη αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υφαρπάσει τη λαϊκή ψήφο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στη συνέντευξη Τύπου σαν δίλημμα των προσεχών εκλογών την «οργανωμένη αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης αντί του τυφλού και καταστροφικού δρόμου της μονομερούς καταγγελίας» του. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε τα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ, που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και προσπάθησε να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα με χρεοκοπία για να υποταχθούν στα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν μετά τις κάλπες, με κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή διαχείριση.
Παράλληλα, αξιοποίησε τις τυχοδιωκτικές και παραπλανητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «καταγγελίας» του μνημονίου, αλλά με παραμονή στην Ευρωζώνη, για να εμφανίσει σαν μονόδρομο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί «αναθεώρησης» της δανειακής σύμβασης, με ταυτόχρονη εφαρμογή της!
Κλιμακώνει αντιλαϊκά
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι:
    .«Επιλέξαμε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί εκεί υπάρχει προοπτική να πάρεις νέους ανθρώπους για μια πρώτη εργασιακή εμπειρία (...) και προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας στην ερώτηση του «Ρ» αν το ΠΑΣΟΚ μέσω της «αναθεώρησης» που επαγγέλλεται θα προχωρήσει στην κατάργηση των νόμων (3899/2010 και 4046/2012).
  • Το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει στο ακέραιο όλα τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου και θα «διαπραγματευτεί» να επιβληθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2017«Η άμεση εφαρμογή της πρότασής μας συνδέεται με τα μέτρα του Ιουνίου. Πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή η παράταση του χρόνου προσαρμογής. Οταν τα μέτρα απλωθούν στα 5 χρόνια αντί στα 2, όλα μπορούν να γίνουν πιο ήπια, πιο φιλικά», είπε ο Ε. Βενιζέλος.
  • Το ΠΑΣΟΚ θα συνδράμει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές που θα εφαρμόσει τις ευρωενωσιακές πολιτικές.«Εμείς θέλουμε να προκύψει μια κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη Τύπου, με συνεργάτες του να σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνει συνεργασία τόσο με τη ΔΗΜΑΡ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν απορρίψει τη θέση του για «μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης».
Λίστα στα μέτρα του κεφαλαίου
Εξάλλου, χτες, και σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε στα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ την «πρόταση έξι σημείων» του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του μνημονίου, εξειδικευμένη με «έξι πρόσθετα μέτρα», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ενίσχυση του εισοδήματος σε επίπεδο φορολογικό και ασφαλιστικό».
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
1. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες κατά 10%. Με στόχο την παροχή ακόμα πιο φτηνών εργατικών χεριών στους μεγαλοεπιχειρηματίες που ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει νέα «αιμορραγία» για τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με ένα νέο αυξημένο φόρο, στον οποίο θα ενσωματωθεί και το χαράτσι της ΔΕΗ.
3.Διακανονισμούς από τις τράπεζες για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για παράταση της δανειακής θηλιάς στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων, με τους τραπεζίτες να διασφαλίζουν με ληστρικά επιτόκια την καταβολή των κεφαλαίων και των τόκων.
4. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη βάση μιας δικαιότερης φορολογικής κλίμακας. Αφού το ΠΑΣΟΚ πρώτα επέβαλε το φόρο σε εκατομμύρια εργαζόμενους, προεκλογικά υπόσχεται «σταδιακή κατάργηση», αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά και έχοντας ως δεδομένο ότι η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος θα ενταθεί με το νέο φορολογικό.
5.Επαναφορά των παλαιών συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε τον ΦΠΑ στο 23% από 13% και σήμερα υπόσχεται επαναφορά του σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει νομοθετήσει, βάσει του δεύτερου μνημονίου, αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ (φάρμακα, τρόφιμα κ.ά.), ενώ ο Ε. Βενιζέλος μέχρι τις εκλογές της 6ης Μάη έλεγε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να «υπάρξει μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ» χωρίς την εξεύρεση «ισοδύναμων μέτρων».
6. Αλλαγές στον «Τειρεσία» ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα που χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι καταστρέφονται από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του Ε. Βενιζέλου αποτελεί προκλητικό εμπαιγμό.
Σιγόντο από τους εργατοπατέρες
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, επιχείρησε, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, να εμφανίσει τους νόμους για μειώσεις στους μισθούς ως αποτέλεσμα των «πιέσεων» της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι «στην προσπάθειά της να μας σπρώξει και να γίνει άμεσα η εσωτερική υποτίμηση των μισθών είχε στοιχεία που τα είχαν δώσει μέλη οργανώσεων που εξυπηρετούν εργοδοτικά συμφέροντα και δικηγορικά γραφεία».
Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων», συνδράμοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ, διέκριναν ότι ο Ε. Βενιζέλος στοχεύει στην «αναθεώρηση» των δεσμεύσεων όρων του μνημονίου. «Δήλωσε ότι θέτει στην πρώτη δέσμη προτάσεων, να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συμβάσεων», δήλωσε σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγόπουλος.
Στη συνάντηση δεν προσήλθε ο πρόεδρος του ΣΕΒ συνεχίζοντας το παιχνίδι παραπλάνησης του λαού που έχει ξεκινήσει με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, με 36 αλλαγές ανακοινώθηκαν χτες τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου