Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στο φονικό μηχανισμό



Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών αποφάσισαν να ...αποχωρήσουν μένοντας στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα σχεδιάζουν νέους τρόπους επιβολής της πολιτικής του κεφαλαίου
Χιλιάδες κόσμου ενάντια στο ΝΑΤΟ διαδήλωσαν την Κυριακή
ΣΙΚΑΓΟ.--
Παρά τον ιδιότυπο στρατιωτικό νόμο που έχει επιβληθεί, παρά τις προληπτικές συλλήψεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα ως μήνυμα κατατρομοκράτησης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν «ενάντια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ», την Κυριακή στο Σικάγο, ημέρα της έναρξης της διήμερης 25ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης και ιδιαίτερης «πολιτικής» πατρίδας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατακλύστηκαν από διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων, και στους οποίους φυσικά δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν μέχρι χτες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.
Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές των διαδηλώσεων ενάντια στο ΝΑΤΟ ήταν η κίνηση που έκαναν περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη διαδήλωση, όταν πέταξαν στο δρόμο τα μετάλλια που είχαν λάβει ως μια ενέργεια, που είπαν, απόρριψης των ιμπεριαλιστικών πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Tribune οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα, στη λεωφόρο Μίσιγκαν, όπου δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα, καθώς η αστυνομία ήταν αποφασισμένη να κρατήσει το πλήθος μακριά από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείτο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από άντρες της αστυνομίας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους χτυπούσαν ανελέητα με τα γκλομπ στο κεφάλι. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός, αν και οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν να αναφέρουν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι τέσσερις αστυνομικοί, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 45 συλλήψεις. Χτες νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε.
Στο επίκεντρο οι επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας
Στο μεταξύ, εντός του συνεδριακού κέντρου ΜακΚόρμικ το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν κυριάρχησε.
Η απόσυρση των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που θα ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση των περίπου 130.000 ξένων στρατιωτών από τη χώρα και η πλήρης μετάβαση όλων των αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις κυριάρχησε.
Το ΝΑΤΟ θα μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια «έως τα μέσα του 2013» στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που θα καταστούν ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια, ενώ το ΝΑΤΟ θα περάσει σε έναν ενισχυτικό ρόλο μέχρι την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014, αναφέρεται στην τελική διακήρυξη της Συνόδου.
Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, η αποστολή των ΝΑΤΟικών «θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας» ενώ σημειώνεται ότι η «γραμμή» των ΗΠΑ, είναι η επίτευξη «διμερών συμφωνιών» για την παραμονή των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων επ' αόριστο. Σε αυτό το πλαίσιο «οδικό χάρτη», γίνεται και η συμφωνία ΗΠΑ και κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι για την παραμονή «συγκεκριμένου αριθμού αμερικανικών δυνάμεων» και μετά το 2014, σημειώνει το ΝΑΤΟ...
Στην ίδια διακήρυξη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της Συμμαχίας καλούν το Πακιστάν να ανοίξει εκ νέου τις οδούς ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοπομπές της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό».
Το ζήτημα του εκ νέου ανοίγματος των πακιστανικών αυτοκινητοδρόμων είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταδιακή απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω και του κόστους των διοδίων που απαιτούνται από το Πακιστάν, που θεωρούνται «απαράδεκτα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη σύνοδο δεν έλειψαν τα «παράπονα» των ΗΠΑ, που ζητούν μεγαλύτερη «δέσμευση» ειδικά από τη Γερμανία και χώρες της ΕΕ.
Αλλα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα και η «έξυπνη άμυνα», ζητήματα που προκαλούν σοβαρές εντάσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αλλά απολύτως αναγκαία κατά τον ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προκειμένου να διασφαλιστεί «η ασφάλεια σε μια εποχή λιτότητας»... Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας την επιθετική στρατηγική της προηγούμενης Συνόδου της Λισαβόνας, οι ιμπεριαλιστές ηγέτες επιβεβαίωσαν το ρόλο του «χωροφύλακα» όλου του πλανήτη για τη λυκοσυμμαχία. Αναφέρθηκαν ξανά τα προσχήματα οι κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, «τρομοκρατία», διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, «ενεργειακή ασφάλεια», κλιματικές αλλαγές, μετανάστευση, έλλειψη νερού κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου