Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ Αναπαλαιώνεται για να διατηρήσει ρόλο




Επιμένει σε συγκυβέρνηση με ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και πλασάρεται σαν πυρήνας της «κεντροαριστεράς»
Το έδαφος για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να στρώνει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη χτεσινή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε «οικουμενική κυβέρνηση». Μετά και τις χτεσινές άκαρπες επαφές του Ευ. Βενιζέλου, με τον Αν. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, σήμερα, στη 1 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στον Κ. Παπούλια τη διερευνητική εντολή.
Τις επόμενες μέρες, το παζάρι μεταξύ των ηγεσιών των τεσσάρων κομμάτων θα μεταφερθεί στις επαφές και στις συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως, χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, αν και στις δηλώσεις του αρχικά ανέφερε ότι «η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση» για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «με τις εκλογές δε θα αλλάξει τίποτα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να στηρίξουν την πρόταση του Φ. Κουβέλη - άσχετα από τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - για το σχηματισμό κυβέρνησης και προσυπέγραψαν το προγραμματικό πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση, σε συνέχεια των προτάσεων που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τοσχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότηταςή για τοσχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς,με στήριξη της δικής μας παράταξης», σημείωναν χτες συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η πρόταση του κ. Κουβέλη στοχεύει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Μέσα από διαρκή προσπάθεια, επαναδιαπραγμάτευση και δημιουργία συμμαχιών, μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο». Δηλαδή, στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων της δανειακής σύμβασης και των ευρωενωσιακών πολιτικών που υπερασπίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο και των διαγκωνισμών για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της υπό διαμόρφωση «κεντροαριστεράς». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τους αξιωματούχους της ΕΕ υποστήριζαν ότι «είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγγείλει το μνημόνιο και εν γνώσει του, πολύ συνειδητά, να μας οδηγήσει πίσω στη δραχμή ή ο σκοπός του είναι να ξανασυζητήσουν τους όρους του μνημονίου, δηλαδή αυτό που λένε όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, άλλος λέει επαναδιαπραγμάτευση, άλλος λέει απεμπλοκή, άλλος λέει τροποποίηση, άλλος λέει αλλαγή».
Διάλυση όλων των οργάνων
Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου και ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα ζητήσει και από τα στελέχη όλων των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Οργανώσεων. «Δεν υπάρχουν πλέον κομματικά όργανα, διαλύονται όλα. Υπάρχει μόνο ο πρόεδρος», ανακοίνωσε χτες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης» μέχρι το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου, η οποία ουσιαστικά θα υποκαταστήσει τη λειτουργία όλων των υπόλοιπων κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ.
«Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντιπροσωπευτικά», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να«κοπεί ο ομφάλιος λώρος του ΠΑΣΟΚ με τον κυβερνητισμό». Η «υπόθεση του Ακη μάς αποτελείωσε», ισχυρίστηκε ο ίδιος, επιδιώκοντας να αποσπάσει τα πρόσωπα από την αντιλαϊκή πολιτική που σύσσωμο υπηρέτησε και υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Αύριο ο Ευ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να διαμορφώσει το «ιδεολογικό στίγμα» της αναπαλαίωσης του κόμματος σαν τη«σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά της ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου