Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Αναπαράσταση της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη
Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
 Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει κριτικά την πρωτοβουλία
Θεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Δράση Ζ» στον Γρηγόρη Λαμπράκη, παρουσιάζει σήμερα το ΚΘΒΕ, κρατώντας «αυστηρές αποστάσεις από την πολιτική διάσταση» της υπόθεσης, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης.
Θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. (στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου), όπου βρίσκεται το μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί, σε σύλληψη Γρηγόρη Καραντινάκη και σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα. Ο συγγραφέας Β. Βασιλικός θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου του «Ζ». Από οθόνες θα προβάλλονται πλάνα της ομώνυμης ταινίας του Κ. Γαβρά. Θα μιλήσουν ο γιος του αγωνιστή, Γρηγόρης Λαμπράκης, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος και θα διαβαστεί χαιρετισμός του Κ. Γαβρά.
Θα ακολουθήσει θεατρόμορφη αναπαράσταση των γεγονότων της ημέρας εκείνης από ηθοποιούς του ΚΒΘΕ, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής και εθελοντές. Στη συνέχεια, μια συμβολική πορεία, με κεριά, προς τις οδούς Βενιζέλου και Εγνατία, θα καταλήξει στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξέπνευσε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση.
Στη διάρκεια της διαδρομής, επί της Εγνατίας θα γίνουν δύο στάσεις: μία στάση -φόρος τιμής στο βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά (που δέχτηκε επίσης επίθεση την ίδια ημέρα) και μία ακόμη στάση για να ακουστεί το τραγούδι «Μέρα Μαγιού», από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου με το οποίο, πάνω από 500.000 κόσμου, συνόδευσαν τη σορό του Γρηγόρη Λαμπράκη στην κηδεία του.
H ΕΔΥΕΘ
Κριτικά αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία αυτή η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είναι θετική η απόφαση του ΚΘΒΕ να οργανώσει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι καλό και αναγκαίο ένα πνευματικό ίδρυμα της πόλης να εντάσσει στη δράση του έργα, τα οποία αφορούν τους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας και τις βαριές θυσίες που έχει κάνει. Ομως, θεωρούμε ότι είναι λάθος να κρατήσουμε "αυστηρές αποστάσεις από την πολιτική διάσταση", δηλαδή από το πραγματικό νόημα της θυσίας των δύο αγωνιστών. Και τούτο γιατί αυτοί έπεσαν μαχόμενοι για μια καινούρια κοινωνία, για το νέο κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας των ανθρώπων, ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί, αυτή η εκμετάλλευση είναι η μήτρα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Γιατί μόνο απαλλασσόμενη από αυτήν, θα μπορέσουν η ανθρωπότητα και οι λαοί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους πολέμους, να εδραιώσουν μία δίκαιη και σταθερή ειρήνη».
Η ΕΔΥΕΘ θυμίζει ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν αποτελεί απλά "ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης", όπως παρουσιάζεται. Ο Λαμπράκης τη στιγμή της δολοφονίας του ήταν, εκτός από βουλευτής της ΕΔΑ, πρωτοπόρος αγωνιστής του μαχόμενου, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αγωνιστής ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση.
Πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής ήταν, επίσης, κι ο άλλος τιμώμενος στην εκδήλωσή, ο Γιώργης Τσαρουχάς, βουλευτής κι αυτός της ΕΔΑ, στέλεχος του παράνομου τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Γραμματέας τηςΚομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κατά τη δολοφονική εξόντωσή του. Στάθηκε αλύγιστος στα μπουντρούμια της κρατικής ασφάλειας.
Τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη η ΕΕΔΥΕ δεν έπαψε να την τιμά από τη στιγμή της δολοφονίας του μέχρι και σήμερα.
Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι ο άλλος γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γιώργος Λαμπράκης, ακολουθεί επάξια τα βήματα του πατέρα του, συμμετέχει δραστήρια στους λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό - συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, της οποίας είναι και Αντιπρόεδρος», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου