Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αφιερώματα σε Ελύτη, Λειβαδίτη και Εγγονόπουλο



Οδυσσέας Ελύτης
Αφιερώματα για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τονΝίκο Εγγονόπουλο ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το αρχείο της ΕΡΤ, μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr.
Ετσι, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζεται η εκπομπή «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα», παραγωγής 1979. Στην εκπομπή, λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979), ο ποιητής αναφέρεται στην καταγωγή του, στους τόπους που έζησε και τον επηρέασαν, καθώς και στην προέλευση του ονόματός του. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στην επίδραση του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου στην ποίησή του και στη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό. Διευκρινίζει πώς αντιλαμβάνεται την «ελληνικότητα» και τη «διαφάνεια», έννοιες κεντρικές στην ποίησή του, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσει στον Διονύσιο Σολωμό, στην ποιητική παράδοση του οποίου θεωρεί ότι ανήκει. Αναφερόμενος στο μείζον έργο του, «Αξιον εστί», εξηγεί τον τρόπο που εργάστηκε για να δημιουργήσει μια ποιητική σύνθεση που θα σχετιζόταν με τη σύγχρονη Ελλάδα και το δράμα της.
Επίσης, τιμώντας τη μνήμη του Τάσου Λειβαδίτη (30.10.1988), παρουσιάζεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Προσώπων Τόποι» με τίτλο «Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης (1922 - 1988)», παραγωγής 1995.
Το ντοκιμαντέρ ερευνά τα στάδια της ποιητικής παραγωγής του Τ. Λειβαδίτη, με έμφαση στην έννοια της εντοπιότητας και τον τρόπο που αποτυπώνει στο έργο του το αθηναϊκό τοπίο. Ανιχνεύονται επίσης τα συστατικά στοιχεία, οι ιδεολογικές τοποθετήσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις στο ποιητικό του έργο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, διαβάζονται αποσπάσματα του έργου του και προβάλλονται πλάνα αρχείου, στα οποία απαγγέλλει ποιήματά του ο ίδιος ο Τ. Λειβαδίτης.
Για τον ποιητή, ζωγράφο και καθηγητή Νίκο Εγγονόπουλο, παρουσιάζεται το επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», με τίτλο «Ο κήπος με τ' αμέτρητα παράθυρα - Νίκος Εγγονόπουλος». Στο ντοκιμαντέρ, η σύζυγος του Νίκου Εγγονοπούλου, Λένα, μιλάει για το χαρακτήρα του και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την ποίηση και τη ζωγραφική, τη σχέση του με τον υπερρεαλισμό, αλλά και τα χρήματα - ως αμοιβή για τα κατά παραγγελία ζωγραφικά του έργα. Αναφέρεται στη σχέση του με τους ποιητές Μίλτο Σαχτούρη και Επαμεινώνδα Γονατά και στη συνειδητή του επιλογή να γίνει καθηγητής, προκειμένου να αποφύγει τη σύνδεση της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας με τον βιοπορισμό.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται απόσπασμα από παρουσίαση του έργου του από τον Δημήτρη Μπαγέρη και συνέντευξή του, στην οποία εξηγεί την προσπάθεια που έχει κάνει, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για το σύνολο του έργου του Εγγονοπούλου, καθώς και σπάνιες εκδόσεις περιοδικών, στα οποία βρέθηκαν εικονογραφήσεις, βινιέτες και άγνωστα κείμενά του. Παρουσιάζει αντίτυπα πρώτων εκδόσεων από ποιητικές συλλογές του Εγγονοπούλου, καθώς και αποσπάσματα από χλευαστικές κριτικές που είχαν κυκλοφορήσει σε περιοδικά κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια με στόχο τον ίδιο και τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου