Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Διεκδικεί πρωτοκαθεδρία με σημαία τη συναίνεση



Ανακοίνωση του Ε. Βενιζέλου για την επικοινωνία του με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Τις διαβεβαιώσεις του για το σχηματισμό ενός ευρύτερου μπλοκ από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα οποία θα συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση, με στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος και την διά πυρός και σιδήρου εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη, συνολικά των μέτρων του μνημονίου, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες μαζί τους.
Παράλληλα και στα πλαίσια της εντεινόμενης διαπάλης που έχει ξεκινήσει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, για το διάδοχο σχήμα της επόμενης μέρας, με τις παρεμβάσεις του αυτές ο Ε. Βενιζέλος, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο προνομιακός και αξιόπιστος συνομιλητής με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, σαν ο πολιτικός ηγέτης, που είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή πορεία των σχέσεων του αστικού πολιτικού συστήματος με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα οποία είναι ενσωματωμένη η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο Ε. Βενιζέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούγκερ, τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρενκαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ενώ τους εξέθεσε και την πλατφόρμα των 10 σημείων που παρουσίασε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Πέμπτη, η οποία αποτελεί την πυξίδα σωτηρίας του ελληνικού καπιταλισμού στην παρούσα φάση.
Τους διαβεβαίωσε επίσης, ότι η χθεσινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στόχο έχει «να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και η συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης». Στόχος της νέας αυτής κυβέρνησης, θα είναι φυσικά η απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου καθώς αναφέρει «επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού...».
Απευχόταν τέλος μία καταψήφιση της κυβέρνησης, στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς αναφέρει ότι, στα πλαίσια της συνόδου του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα «η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Γιούρογκρουπ και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εκπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου».
Στη Βουλή
Για κυβέρνηση με θητεία έως το τέλος Φεβρουαρίου, έκανε λόγο στην παρέμβασή του το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι «θα εγκαθιδρύσουμε το καθεστώς της κοινής λογικής και της κοινής ευθύνης». Υποστήριξε ότι «συμφωνώ με την θέση του κ. Καρατζαφέρη για να έχει πολιτικό χαρακτήρα η κυβέρνηση», σημειώνοντας πως «όλα θα συζητηθούν». Δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, και προκαλώντας το κοινό αίσθημα, προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες, αναφέροντας πως στην οικονομία «έρχεται σιγά - σιγά η ώρα της ανταπόδοσης», αφού τα οφέλη από την συμφωνία «είναι χρήμα που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου