Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΑ Απειλή εμφύλιου βλέπει η Ρωσία


Αυξάνουν οι πιέσεις και η «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Τουρκία πρωταγωνιστούν στις πιέσεις στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._
«Κοντά στον εμφύλιο» εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ότι βρίσκεται η Συρία μετά την επίθεση κατά κτιρίου της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στο προάστιο Χαράστα της Δαμασκού. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ του άμεσου τερματισμού της βίας «από όπου και αν προέρχεται» και της εφαρμογής του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Αραβικού Συνδέσμου, καλώντας τον να «υιοθετήσει σταθερή στάση απέναντι και στη βία που προέρχεται από τη συριακή αντιπολίτευση».
Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε και το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη Συρία» τασσόμενο υπέρ του τερματισμού της βίας από όλες τις πλευρές και της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Αντίθετα, την παραίτηση του Προέδρου Ασαντ ζήτησε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, μετά από συνάντηση με τον Λαβρόφ στη Μόσχα. Ενώ συνεχίζεται η έξοδος διπλωματών από τη Συρία με την αποχώρηση και του Μαροκινού πρέσβη, για άλλη μια φορά, πολλοστή τους τελευταίους μήνες, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως «προασπιστής του συριακού λαού».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «δεν ακούει τις κραυγές από τη Συρία γιατί η χώρα δεν έχει τόσο πλούτο όσο η Λιβύη». Τις ολοένα πιο σαφείς «βλέψεις» Ερντογάν ήρθε να υποστηρίξει ο εξόριστος ηγέτης των Σύρων Αδελφών Μουσουλμάνων, Μουχάμαντ Ριάντ Σάκφα, ο οποίος εκτίμησε ότι«ο συριακός λαός θα δεχόταν πιο εύκολα μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα για να προστατευθούν οι πολίτες παρά μια επέμβαση ξένων δυνάμεων». Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις Σάκφα έγιναν από την Κωνσταντινούπολη...
Εντός Συρίας, πάντως, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την επίθεση κατά του κτιρίου της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χαράστα, ούτε τους ισχυρισμούς του αυτοαποκαλούμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι ο συριακός στρατός έχει προχωρήσει σε αντίποινα.
Οι ισχυρισμοί των αντικαθεστωτικών οργανώσεων δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που διαψεύδονται. Χθες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαψεύδει, τουλάχιστον με βάση τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε νοσοκομεία της Χομς, τις καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι στη συγκεκριμένη πόλη αντικαθεστωτικοί βασανίζονταν ενώ νοσηλεύονταν.
Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι η Δαμασκός εξετάζει σοβαρά την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για ανάπτυξη Αράβων παρατηρητών. Ο Σύνδεσμος κάλεσε τη Συρία να απαντήσει σαφώς στο συγκεκριμένο αίτημα αλλά και να προχωρήσει σε τερματισμό της καταστολής μέχρι το Σάββατο. Αυτήν την ατμόσφαιρα έντασης στον Αραβικό Σύνδεσμο προσπαθούν να αξιοποιήσουν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) προετοιμάζοντας σχέδιο απόφασης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο θα καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα ζητά τερματισμό της καταστολής, έχοντας, σύμφωνα με διαρροές, εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών αραβικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου