Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κάθε κεφαλαιοκράτης και το συμφέρον του



Γρηγοριάδης Κώστας
«Το σημαντικό για εμάς είναι η ελεύθερη αγορά, δεν έχουμε υποχρεωτικά ανάγκη από ένα κοινό νόμισμα (...) Υπάρχει ζωή για τη Γερμανία μετά το ευρώ; Ναι, υπάρχει».
Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανών Εξαγωγέων (BGA), Αντον Μπέρνερ, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στο πλαίσιο των ασίγαστων ανταγωνισμών μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας στην κούρσα για την κερδοφορία και - στο πλαίσιο της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης - για την αποφυγή της ζημιάς και την επάνοδο στα κέρδη, υπάρχουν μερίδες κεφαλαιοκρατών που απεργάζονται πολύ συγκεκριμένα σχέδια διάλυσης της Ευρωζώνης, καθώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποσκοπούν στην αύξηση των δικών τους κερδών. Οπως σημειώνει ο Α. Μπέρνερ, η διατήρηση του επιπέδου των εξαγωγών στις χώρες της Ευρωζώνης δεν εξαρτάται από το ίδιο το ευρώ, αλλά από την ελεύθερη αγορά, για παράδειγμα από την απουσία τελωνειακών δασμών. Μάλιστα, αποδεικνύοντας με κάθε λέξη ότι, είτε με ευρώ είτε χωρίς, η πλουτοκρατία θα περάσει από φωτιά και σίδερο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνει ότι η διάλυση του ευρώ θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά «με μία λογική νομισματική πολιτική και με μία συμφωνία με τα συνδικάτα», θα ήταν σε θέση να ξεπεραστεί! Φυσικά, ο δρόμος για την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου περνάει μέσα από το τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης και σκληρά μέτρα σε βάρος των λαών.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα για το λαό, όπως το «μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη», σηματοδοτούν μόνο την ένταση και κλιμάκωση του αντιλαϊκού πολέμου σε βάρος των εργαζομένων όλων των κρατών της Ευρωζώνης. Οι λαοί να γυρίσουν μπούμερανγκ τους εκβιασμούς στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους και να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου