Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ «Δούναι και λαβείν» για το κούρεμα του χρέους



Με τους εκπροσώπους των τραπεζικών ομίλων συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες ελληνική αντιπροσωπεία
Στο παρασκήνιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τα παζάρια για τον επιμερισμό της ζημιάς δίνουν και παίρνουν
Eurokinissi
Στις Βρυξέλλες ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με εκπρόσωπους των ιδιωτών επενδυτών για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), στο πλαίσιο της απόφασης για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧΠέτρος Χριστοδούλουθα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές θα μετέχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παρατηρητής του ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
Από την πλευρά της ελληνικής συγκυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει εκ νέου στους ιδιώτες ομολογιούχους πρόταση που οδηγεί σε κούρεμα 50% των ομολόγων που ήδη κατέχουν, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά. Οι ομολογιούχοι προτείνουν η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με τους νέους τίτλους να γίνει στο 37% της ονομαστικής αξίας των παλαιών. Η αρχική πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει πως τα νέα ομόλογα θα είναι διάρκειας μέχρι 15 χρόνων και θα έχουν μέσο επιτόκιο 8% και θα φέρουν εγγύηση από τον EFSF.
Η Ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση διαρρέουν ότι η πρόταση των τραπεζιτών δεν οδηγεί σε κούρεμα του χρέους στα επιθυμητά επίπεδα και δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ως κίνητρο τη σύνδεση της απόδοσης των νέων ομολόγων με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδος, μέσω μιας ρήτρας ΑΕΠ, με την προσδοκία ότι ενδεχόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα επιφέρουν και μεγαλύτερη κερδοφορία στους δανειστές.
Από την πλευρά τους, τα 30 τραπεζικά ιδρύματα που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους συγκρότησαν Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα τα εκπροσωπήσει στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Πρόεδροι της επιτροπής είναι από κοινού ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ, προερχόμενος από την BNP Paribas. Σε δηλώσεις του ο Τ. Νταλάρα ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να μπούμε σε νέα φάση διαπραγματεύσεων με τις Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Τα τραπεζικά ιδρύματα που εκπροσωπεί η Διοικούσα Επιτροπή είναι τα ακόλουθα: Ageas, Alpha Eurobank, AXA, Bayern LB, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Deka Bank, Deutsche Bank, Dexia, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, Landesbank Baden-Werttemberg, MACSF, Marathon Asset Management, Marfin Popular Bank, Societe Generale, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Unicredit και Vega Asset Management.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικάνικος οίκος Moody's ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να υποβαθμίσει έως και δύο βαθμίδες 87 τράπεζες από 15 χώρες της ΕΕ, λόγω της ανησυχίας ότι πιθανόν να μη λάβουν τα αναγκαία ποσά από τις εθνικές κυβερνήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μεταξύ των τραπεζών για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της Γαλλίας (BNP Paribas, Societe Generale), της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρίς όμως να εξαιρούνται οι εκτός ευρωζώνης τράπεζες της Ελβετίας (Credit Suisse, UBS), οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου