Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο



Με μπούσουλα τις επεξεργασίες των εργοδοτικών οργανώσεων για νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης
Ενα «τσουνάμι» μέτρων που αποσκοπεί να σαρώσει τα ...«εμπόδια» της επιχειρηματικότητας, έτσι όπως τα έχει ορίσει και καθορίσει το μεγάλο κεφάλαιο, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Οι παρεμβάσεις είναι ευρύτατες, περιλαμβάνουν από εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, έως φορολογικά, αδειοδοτικά, λειτουργικά, τη διεύρυνση του «φαστ τρακ», ζώνες ειδικών προνομίων, νέα εταιρική μορφή κ.ά. Το σύνολο των παρεμβάσεων στοχεύει στην υλοποίηση τόσο των μνημονίων και κάθε άλλης επιταγής της τρόικας, όσο και των ειδικότερων απαιτήσεων που πρόβαλλαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Πρόκειται για βαθιές τομές, που εντείνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, αφορούν άμεσα και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, όσο και τους μικρούς αγρότες. Μια πρώτη, γενική εικόνα δόθηκε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη, που αναφέρθηκε με «καμάρι» σε μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί και «περπατούν», όσο, κυρίως, στα νέα μέτρα που θα υλοποιηθούν σταδιακά και με πολλούς τρόπους.
Η συνολική πολιτική παρέμβαση για «μια Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις»θα συντελεστεί με την υιοθέτηση μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχετικό «Σχέδιο Δράσης» για την άρση 79 επιχειρηματικών εμποδίων, στα μνημόνια και στις μελλοντικές κυβερνητικές αποφάσεις! Η πρώτη, σύνθετη νομοθετική ρύθμιση διατυπώνεται με ένα πολυνομοσχέδιο που θα προωθήσει το υπουργείο άμεσα στη Βουλή.
Το «Σχέδιο Δράσης»
Οι παρεμβάσεις που εντάσσονται στο «Σχέδιο Δράσης» αφορούν 10 βασικούς άξονες:
  • Σύσταση επιχείρησης.
  • Εγκατάσταση επιχείρησης.
  • Εργασιακά - Ασφαλιστικά θέματα.
  • Μεταφορές: Εγχώριες μεταφορές, εισαγωγές και εξαγωγές.
  • Προβλήματα στη λειτουργία των αγορών.
  • Συναλλαγές με το Δημόσιο, ανάληψη κρατικών προμηθειών.
  • Φορολογία.
  • ΕΣΠΑ 2007-2013.
  • Ερευνα και καινοτομία.
  • Λύση και εκκαθάριση επιχείρησης.
Ο υπουργός με δηλώσεις επισήμανε ότι το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί μεταξύ 2011 - 2012 με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι για τη διαμόρφωσή του υπήρξε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων και τόνισε ότι «η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, με πληθώρα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, οι οποίες μέλλει να επέλθουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρακτικών διατάξεων της πολιτικής».
Το πολυνομοσχέδιο
Μέρος αυτών των παρεμβάσεων αποτελεί και το πολυνομοσχέδιο που επίσης παρουσιάστηκε χτες και αγγίζει ορισμένους από τους άξονες του «Σχεδίου Δράσης». Εντάσσοντας σε αυτό και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα είχαν αυτόνομο χαρακτήρα, δημιουργήθηκε ένα φιλομονοπωλιακό πολιτικό και οικονομικό έκτρωμα, με 12 βασικές παρεμβάσεις:
  • «Παροχή κινήτρων προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, που εγκαινιάζει τη δημιουργία ζωνών με ξεχωριστό, εξαιρετικά προνομιακό καθεστώς, λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός της χώρας. Οι πρώτες παρεμβάσεις με τη μορφή κινήτρων για την εγκατάσταση και λειτουργία «καινοτόμων» επιχειρήσεων αφορούν: «Φορολογικές απαλλαγές από τέλη, εισφορές και επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, χρηματοδοτικές ενισχύσεις για επενδύσεις», όπως είπε ο υπουργός. Σε αυτή τη φάση δεν τίθενται εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ανοίγει ένας δρόμος πάνω στον οποίο μπορούν να «βαδίσουν» μελλοντικές παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου, που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες και με ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.
  • «Επέκταση του fast track». Προωθείται η διεύρυνσή του με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της «στρατηγικής επένδυσης». Τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων, προκειμένου να χαρακτηριστούν «στρατηγικής» σημασίας, αναπροσαρμόζονται. Από τα 220 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 120 εκατ. ευρώ ή 40 εκατ. ευρώ και 120 θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, όταν μια επένδυση προβλέπει 150 θέσεις εργασίας - αντί των 250 - θα θεωρείται «στρατηγική» με ό,τι διευκολύνσεις συνεπάγεται αυτό. Εισάγεται «ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης» στη βιομηχανία, μέσα σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές, για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος έκδοσης αδειών συντομεύεται κι άλλο, από 60 σε 45 μέρες.
  • «Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων». Υποτίθεται ότι θέλουν να προωθήσουν τα μεγάλα έργα, ειδικά τα οδικά μέσω ΕΣΠΑ. Σίγουρα θα προωθήσουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων. Προβλέπεται «εξορθολογισμός» των αποζημιώσεων, μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης, προεκτιμήσεις ακινήτων, όλα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους για το Δημόσιο και τους ομίλους.
  • «Θεσμοθέτηση ενός νέου ευέλικτου εταιρικού τύπου». Εγκαινιάζει επιχειρήσεις με κεφάλαιο 1 ευρώ! Ο υπουργός μίλησε για ευέλικτη μορφή μικρής ΑΕ. Θα μπορεί όμως να συσταθεί και από μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται είτε εδώ, είτε και στο εξωτερικό.
  • Καθιερώνεται το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος. Θα είναι προαιρετικό.
  • «Σύσταση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών». Θα λειτουργεί στο Invest in Greece ως υπηρεσία μιας στάσης για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Θα χρησιμοποιεί επιλεγμένους «χειριστές», που θα αναλαμβάνουν όλη τη γραφειοκρατία.
  • «Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων», με κατάργηση του μητρώου εξαγωγέων και σύσταση μητρώου εξαγωγών, ώστε κάθε εμπορική εταιρεία να μπορεί να είναι και εξαγωγική.
  • «Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων».
  • «Εκσυγχρονισμός των εμπορικών σημάτων».
  • «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους μεσίτες ακινήτων».
  • «Δημιουργία διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα». Πρόκειται για βασικό αίτημα επιχειρηματιών που θεωρούν ότι θίγονται από αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες.
  • «Επιτάχυνση και απλοποίηση στη διαδικασία εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών», σε συνέχεια υφιστάμενης συμφωνίας υπέρ των εργολάβων που «σκοντάφτουν» σε αρχαιολογικούς χώρους.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυξομειώσεις τιμών και «γκρίνια» για τα έσοδα
Με... μελοδραματικούς τόνους επανέρχονται στα οικονομικά πεπραγμένα του 2011 οι μεγαλοξενοδόχοι, θέλοντας πολύ συνειδητά, να υποβαθμίσουν τα στοιχεία που δείχνουν βεβαιωμένη αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 10% μέχρι τον Αύγουστο και αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών κατά 9% το ίδιο διάστημα. Πιστεύουν ότι έτσι θα διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά νέα προνόμια και θα «κερδίσουν» την κοινή γνώμη. Παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την ξενοδοχειακή αγορά τα έτη 2010 και 2011, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο κύκλος εργασιών το 2011 θα παραμείνει στα επίπεδα του... 2010! Για να το κάνουν αυτό, συνδυάζουν πληρότητες και μέσες τιμές δωματίων, θέλοντας να δείξουν ότι δεν απορροφούν μερίδιο από την αύξηση των εσόδων, παρά την αύξηση των τουριστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εμφανίζεται μια τουριστική αγορά διχοτομημένη. Σε περιοχές που διαχρονικά δέχονται εσωτερικό τουρισμό, υπήρξε σημαντική κάμψη τιμών, όπως και στην Αττική. Σε περιοχές, όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, υπήρξε αύξηση των τιμών. Μεσαίες μονάδες φάνηκε να ευνοούνται περισσότερο, καθώς οι μεγαλύτερες είχαν ήδη κλείσει με μικρότερες τιμές. Ωστόσο οι μεγάλες μονάδες εξασφαλίζουν «οικονομίες κλίμακας», δηλαδή μεγαλύτερα κέρδη με μικρότερες τιμές και είχαν εξασφαλίσει την πελατεία. Οι μικρότερες μονάδες έχουν μεγαλύτερα, αναλογικά, λειτουργικά και η πληρότητά τους δεν είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το πώς πήγαν το 2011.
Ολα αυτά δείχνουν ότι οι μέσοι όροι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη διάσταση ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και ομίλους, η οποία υπάρχει και παίζει ρόλο στην τελική αποτίμηση.
Σημειώθηκε επίσης ότι έκλεισαν 80 ξενοδοχεία, στην πλειοψηφία τους μέχρι 10 δωμάτια, κάτι που αποδόθηκε στη νέα υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι τα «λουκέτα» γι' αυτό το λόγο θα πολλαπλασιαστούν τους χειμερινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου