Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Επεσαν οι μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης



Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν τον Αντ. Σαμαρά να προαναγγείλει υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και να ζητήσει ο ίδιος συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ
«Ζητώ το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή και την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί» (Αντ. Σαμαράς).
***
Με θεαματικό τρόπο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε τις μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης και του δήθεν πολέμιου του μνημονίου, που με τόσο κόπο και δημαγωγία προσπαθούσε να διασώσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Με το ηχηρό «ναι» στη δανειακή σύμβαση, δηλαδή στο πακέτο των βάρβαρων μέτρων που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού, και στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, φάνηκε καθαρά ότι όχι μόνο δε διαφωνεί επί της ουσίας με την εφαρμοζόμενη από κυβέρνηση και τρόικα πολιτική, αλλά ότι η ηγεσία της ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επανεκκίνηση» της αντιλαϊκής επίθεσης.
Η μη αποδοχή της πρότασης για μεταβατική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, αφού η δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης παραμένει ισχυρή. Οι προϋποθέσεις που έσπευσε να θέσει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ότι δηλαδή δεν πρέπει η δανειακή σύμβαση να έρθει προς επικύρωση με τη διαδικασία των 180 ψήφων, ούτε πακέτο με το νέο μνημόνιο, είναι ολοφάνερο ότι έχουν προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασώσει την μάσκα της ψευτοαντιπολίτευσης. Ομως οι μάσκες έχουν ήδη πέσει.
Το ξεγύμνωμα της ψευτοαντιπολίτευσης που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, αναδείχθηκε πιο έντονα γιατί μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωνε πομπωδώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι «όλοι θα έπρεπε να μου ζητούν, όχι να συνταχθώ με την κυβέρνηση αυτή, αλλά να αποφύγω κάθε ταύτιση μαζί της». Αποδοκιμάζοντας μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα συγκυβέρνησης συμπλήρωνε: «Προσχωρώντας στη λογική της συγκυβέρνησης και συμμαχώντας με τη λάθος πολιτική -την αποδεδειγμένα πια για όλους λάθος πολιτική- θα μετέτρεπα αυτόματα τη ΝΔ σε ένα κόμμα που ούτε διδάχθηκε από το χτες, ούτε προσαρμόστηκε στο σήμερα, ούτε επαγρυπνά για το αύριο».
Επίσης, δεν δεχόταν τίποτα λιγότερο από πρόωρες εκλογές -«αυτή τη στιγμή οι εκλογές είναι εθνική ανάγκη»είπε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Τρίτη και κατήγγειλε τον «χονδροειδή εκβιασμό» με το δημοψήφισμα. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευδε να διασώσει την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» και τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, λέγοντας «ναι» σε μια μεταβατική κυβέρνηση, που θα πάρει τη σκυτάλη για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του λαού.
Συνεργάτης στην υλοποίηση της νέας σύμβασης
Η επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε αμέσως μετά η Συγγρού, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποκρύψει την στρατηγική συστράτευσή της στην εφαρμοζόμενη πολιτική, γυρίζει ως μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Το επιχείρημα ότι τάχα η μεταβατική κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση τεχνοκρατών, είναι εξόφθαλμα σαθρό και προσχηματικό. Ακόμα και αν στη σύνθεσή της περιλαμβάνονταν αποκλειστικά τεχνοκράτες, όπως επιθυμούσε η ηγεσία της ΝΔ, η αποστολή και το έργο της θα είναι να προχωρήσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί από κυβέρνηση και τρόικα, που πάνε πακέτο με τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις 27 Οκτώβρη, μαζί με την έγκριση της δανειακής σύμβασης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί «ένα βιώσιμο και αξιόπιστο νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, δηλαδή ένα μνημόνιο διαρκείας.
Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη και συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ στα παραπάνω είναι δεδομένη, έστω και αν δε συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Παρομοίως θα βάλει γερές πλάτες για να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από κυβέρνηση και τρόικα για το επόμενο διάστημα, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 που περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 11 δις. τα οποία θα πληρώσουν εξολοκλήρου μισθωτοί και συνταξιούχοι, η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ολοκληρώνει την άγρια φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, η υλοποίηση του μέτρου της εφεδρείας που θα στείλει στην ανεργία 30.000 εργαζομένους στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, οι αποκρατικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ.
Σαθρό και φαιδρό είναι επίσης το επιχείρημα ότι «άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο η πολιτική που τη συνοδεύει», που παπαγαλίζουν τα στελέχη της ΝΔ, παρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκουν είναι να διατηρήσουν ζωντανό το παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα, που τάχα θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με νωπή λαϊκή εντολή.
Ζητάει δηλαδή αυτοδυναμία στις εκλογές, για να μπορέσει τάχα να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά με την τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή έσπευσε να δηλώσει ότι«οι αντιρρήσεις με το μείγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες», για να συμπληρώσει αμέσως μετά αποπροσανατολιστικά ότι «διατηρούμε το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να πείσουμε τους εταίρους μας για όσα δεν λειτούργησαν και πρέπει να αλλάξουν». Ο ίδιος όμως αμέσως μετά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί πλήρως με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης αλλά και με τους στόχους του μνημονίου.«Δέχομαι πλήρως τη δέσμευση της Ελλάδας στην εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως τα δεχόμουν πάντοτε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Νέες προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση
Ο Αντ. Σαμαράς δικαιολογώντας την απόφασή του να υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε την «ανοιχτή κρίση ακυβερνησίας» που προέκυψε μετά τις Κάννες και τη διάσωση της ευρωπαϊκής πορείας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ολοένα και πιο κοντινό ενδεχόμενο, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας για να πληρώσει ο λαός την κρίση. Η πρώτη απόπειρα έγινε τον περασμένο Ιούνη, ενώ οι «πρόβες» ήταν καθημερινές, με κραυγαλέο παράδειγμα την από κοινού υπερψήφιση του βαθιά αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Η σύμπλευση και συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη στην πράξη από την πρώτη στιγμή. Εχει ψηφίσει τους μισούς τουλάχιστον από τους νόμους που υλοποιούν τους στόχους του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου και έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να καταργήσει κανένα.
Εξάλλου, πολλά από τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν δικές της προτάσεις: εργασιακή εφεδρεία με στόχο τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις παντού, κ.ο.κ. Είναι φως φανάρι ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι προάγγελος της κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, όπου η ΝΔ διεκδικεί να έχει το πάνω χέρι.
«Εγώ την υπέρβασή μου την έκανα: υπέδειξα και διευκολύνω τη λύση», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο Α. Σαμαράς. Τα εύσημα τα απέσπασε ήδη από την πλουτοκρατία και τα αστικά ΜΜΕ. Ο λαός πρέπει να τιμωρήσει και μάλιστα σκληρά τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που καμώνονται την αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα διεκδικούν την πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα των μονοπωλίων. Ο λαός πρέπει να τα εγκαταλείψει, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να στοχεύσει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και τη λαϊκή εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου