Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Μαύρο μέτωπο» όνομα και πράμα


Το μαύρο μέτωπο σε πλήρη σύνθεση, στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Στελέχη δοκιμασμένα στον αντιλαϊκό πόλεμο και πόστα - ανταμοιβή για βρώμικες αποστολές
Ολοκληρώθηκε χτες η συγκρότηση της αντιδραστικής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με κεντρική αποστολή την πτώχευση του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο και στρατηγική επιδίωξη τη χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης, την υποταγή των εργαζομένων στα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου.
Η σύνθεση της νέας 49μελούς κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, που ορκίστηκε χτες, αποτελεί ένα κράμα στελεχών δοκιμασμένων στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής, πλαισιωμένο από τα πιο αντιδραστικά και σκοτεινά στοιχεία του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης, που έρχεται να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συμμάχησαν με τους φιλοβασιλικούς - φιλοχουντικούς του ΛΑ.Ο.Σ. για να υπηρετήσουν από κοινού σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης το γενικό συμφέρον της τάξης τους.
Με τις «ευλογίες» της ΕΕ, του ντόπιου κεφαλαίου και την ολόπλευρη στήριξη των αστικών ΜΜΕ, η νέα κυβέρνηση έρχεται να εντείνει την ιδεολογική τρομοκρατία στο λαό και να μετατρέψει το κλίμα λαϊκής δυσαρέσκειας ώστε να αποτρέψει με κάθε μέσο και τρόπο την οργανωμένη ταξική πάλη. Η σύνθεσή της αποτελεί την απαρχή της πλήρους αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος, βάζοντας τις βάσεις για το πέρασμα από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις στις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Σ' αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί της κυβέρνησης στις πρώτες δηλώσεις τους έσπευσαν να προτάξουν την ανάγκη «συναίνεσης»«ενότητας» και «στρατηγικών συγκλίσεων»προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική. Επιδίωξαν ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα για μια «νέα σελίδα», όταν την ίδια ώρα προετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς το κύμα των νέων μέτρων.
Ετοιμάζουν τα νέα πακέτα μέτρων
Μια πρώτη γεύση από τα δεινά που περιμένουν τον ελληνικό λαό, από τις πρώτες κιόλας μέρες της «νέας» διακυβέρνησης, φρόντισε να δώσει στην εισηγητική του τοποθέτηση στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος. «Ερχονται κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Προέχει η δανειακή σύμβαση και η οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει», τόνισε ο Λ. Παπαδήμος. Δηλαδή, το νέο μνημόνιο που έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις, να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα, να πετσοκόψει τις κοινωνικές δαπάνες και να λεηλατήσει με νέα χαράτσια τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο ίδιος και με στόχο την τρομοκράτηση του λαού για να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα υποστήριξε ότι «η χώρα έχει πιστωτικό πρόβλημα και πρέπει άμεσα με την πολιτική της να εξασφαλίσει την καταβολή της 6ης δόσης». Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λ. Παπαδήμος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ζήτησαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν «ενημερωτικά σημειώματα», ώστε να επιταχυνθούν άμεσα οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστούν πιθανότατα το απόγευμα της Δευτέρας.
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
-- Μέχρι τις 21 Νοέμβρη καταθέτουν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012.
-- Ξεκινούν άμεσα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που την προγραμματίζουν μέχρι τις 15 Δεκέμβρη. Προαπαιτούμενο είναι η «πολιτική επιβεβαίωση» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
-- Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη αναμένουν την ολοκλήρωση και των διαδικασιών για τη «νέα δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα».
-- Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το «κούρεμα» κατά 50% του κρατικού χρέους. Προχωρούν με τη διαμόρφωση «νομικού πλαισίου» με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι τις αρχές του 2012.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και νέος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, ζήτησε από τον Ε. Βενιζέλο να μάθει το ύψος που θα κλείσει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού και αν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης» σε περίπτωση που δεν υπάρξει 100% συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Επί της ουσίας προετοίμασε το έδαφος για τα πρόσθετα μέτρα που θα ξεφουρνίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα επικαλούμενη την «αστοχία» στο πρόγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αμεση ήταν η παρέμβαση του Λ. Παπαδήμου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξαρτάται «από την προετοιμασία του σχεδίου, την υλοποίηση των μέτρων και το κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές». Η σφαγή και η πτώχευση του λαού είναι το εχέγγυο για τις καπιταλιστικές αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών και του ντόπιου κεφαλαίου. Πριν το Υπουργικό Συμβούλιο, υπήρξε συνάντηση Παπανδρέου - Παπαδήμου.
Με μοιρασμένους ρόλους
Το νέο 49μελές κυβερνητικό συμμαχικό σχήμα της πλουτοκρατίας, απόρροια έντονων διαβουλεύσεων, ανταγωνισμών και διεργασιών, με πρωθυπουργό τον εκλεκτό των τραπεζών και του κεφαλαίου Λ. Παπαδήμοστελεχώνεται:
  • Από 36 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια σφαγής του λαού.
  • Εξι στελέχη της ΝΔ που έρχονται να στηρίξουν τη συγκυβέρνηση και να βάλουν πιο επιθετικά πλάτη για την επιτάχυνση της προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων που εναρμονίζονται πλήρως με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κόμματός τους.
  • Τέσσερις ακροδεξιούς βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. που αναλαμβάνουν υπουργικές καρέκλες, εξαργυρώνοντας τις προβοκάτσιες και τις ανοιχτές επιθέσεις εναντίον του λαϊκού και ταξικού κινήματος.
  • Στη νέα κυβέρνηση βρήκαν θέση και ο Τ. Γιαννίτσης, υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ γνωστός για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που εισηγήθηκε το 2002, και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γ. Σταυρόπουλος, που προετοίμαζε για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης το σχέδιο για την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Από τη ΝΔ θέσεις σε υπουργεία αναλαμβάνουν οι αντιπρόεδροι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο οικονομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά που διαμόρφωσε και το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, Γ. Μουρμούρας, και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Κ. ΑρβανιτόπουλοςΔ. Βαρτζόπουλος και Π. Αλιβιζάτος. Κυβερνητικά πόστα από τον ΛΑ.Ο.Σ. πήραν οι βουλευτές Μ. ΒορίδηςΑδ. ΓεωργιάδηςΓ. Γεωργίου και Αστ. Ροντούλης. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χ. Καστανίδης, Στ. Λαμπρινίδης, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Χρ. Αηδόνης και Αγ. Τόλκας). Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει έξι περισσότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου