Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 Προϋπολογισμός χρεοκοπίας των λαϊκών νοικοκυριών



Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου οδηγεί στην απόγνωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά
Eurokinissi
Προϋπολογισμό εμπέδωσης των άγριων και αιματηρών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει το μνημόνιο, με έναν και μοναδικό στόχο, τη σωτηρία του ελληνικού καπιταλισμού και την επιβίωσή του στο περιβάλλον του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, κατέθεσε χθες η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που απαρτίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 θα εκτελεστεί σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, νέας υποχώρησης της απασχόλησης, μεγάλης ανόδου της ανεργίας και δραστικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τα λαϊκά στρώματα, ο νέος χρόνος, ίσως, αποδειχθεί ο χειρότερος της μεταπολεμικής περιόδου, καθώς, 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό «στήριξης», εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και της ανέχειας.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός επιδεινώνει και οξύνει όλα τα λαϊκά προβλήματα. Στο σκέλος των εσόδων, προβλέπεται μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, καθώς η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 29,1%, τη στιγμή που η φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 22%!
Στο σφαγείο οδηγούνται, για μια ακόμη φορά, οι πρωτογενείς δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, καθώς στους σχετικούς κωδικούς εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,3%: από 51,8 δισ. ευρώ σε 49,1 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ συνεχίζεται ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού και από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το περιβόητο «κούρεμα» του κρατικού χρέους κατά 50%. Τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να θριαμβολογούν και να πανηγυρίζουν,επειδή, όπως υποστηρίζουν, από την απομείωση του χρέους θα εξοικονομηθούν δαπάνες για τόκους 5 δισ. ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάνε για το τυρί (μείωση τόκων) και «ξεχνούν» να μιλήσουν για τη φάκα, τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα δεσμεύει τον ελληνικό λαό με νέα επαχθέστερα μνημόνια για τα επόμενα 15 -20 χρόνια.
Σε κρίση και το 2012
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά -5,5% το 2011 και κατά -2,8% το 2012. Σε απόλυτα μεγέθη, το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 212,5 δισ. ευρώ το 2012, έναντι 217,8 δισ. ευρώ το 2011 και 232,9 δισ. ευρώ το 2008.
Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις για υποχώρηση των επενδύσεων κατά -4% το 2012, όταν το 2011 υποχώρησαν κατά -12,9%, της αύξησης των εξαγωγών κατά 6,4%, της υποχώρησης της απασχόλησης κατά -2%, έναντι -5,7% το 2011 και της ανόδου της ανεργίας από 15,4% το 2011, στο 17,1% το 2012! Τα στοιχεία για την ανεργία κινούνται μακράν της πραγματικότητας, δεδομένου ότι τον προηγούμενο Αύγουστο η Στατιστική Αρχή την μετρούσε ήδη στο 18,4%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, τέλος, προβλέπεται στο -9% του ΑΕΠ, στα -19,7 δισ. ευρώ το 2011 και στα -5,3% του ΑΕΠ, στα -11,4 δισ. ευρώ το 2012.
Οι δηλώσεις Βενιζέλου
Τους μύχιους πόθους και τις προσδοκίες που τρέφουν η εγχώρια ολιγαρχία και ο διεθνής ιμπεριαλισμός, για τη νέα τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ως παράγοντα αναβάθμισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, μέσα από το τσάκισμα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εξέφρασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012.
Ο υπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο προϋπολογισμός του 2012 κατατίθεται υπό δυσμενείς διεθνείς όρους, αλλά με πολύ καλούς εσωτερικούς οιωνούς λόγω του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και του κλίματος πολιτικής συναίνεσης που έχει επικρατήσει».
Τα στοιχεία της βαρβαρότητας του νέου προϋπολογισμού, τα περιέγραψε ο ίδιος, όταν αναφέρθηκε στα τέσσερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα...
Αυτά κατά τον υπουργό Οικονομικών είναι:
  • Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, ή 2,5 δισ. ευρώ. Η δημιουργία όμως πρωτογενούς πλεονάσματος, για την οποία θριαμβολογούν η κυβέρνηση και η τρόικα, προϋποθέτει την εφαρμογή βίαιης φορολογικής πολιτικής και εκμηδένιση των κοινωνικών δαπανών. Πρόκειται για έναν εξόχως αντιλαϊκό στόχο.
  • Η μείωση του δημόσιου χρέους σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη.
Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό, καθώς επιχειρεί να παρουσιάσει τα μέτρα που οδηγούν στην ελεγχόμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, ως κυβερνητική επιτυχία, ενώ παράλληλα αποκρύπτει ότι τα μέτρα αυτά συνοδεύονται και από νέα οδυνηρή λιτότητα.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι δε θα επιβληθούν νέα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα εφαρμοστούν...
Πρόκειται για ψέμα ολκής. Ηταν ο ίδιος που είχε ανακοινώσει την κατάθεση του νέου φορολογικού νόμου - που περιέχει νέα σκληρά μέτρα - μέσα στο 2011, το οποίο όμως, για λόγους προφανώς τακτικής, μετατίθεται να παρουσιαστεί σε δύο δόσεις από τον ερχόμενο Φλεβάρη.
Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει τίποτα το εικονικό στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι αυτός έχει ελεγχεί από την τρόικα.
Σε λεκτικές ακροβασίες κατέφυγε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εμμονή της κυβέρνησης να εισπράξει το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Θορυβημένος προφανώς από το ογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας, στην ερώτηση για το αν η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό, απάντησε: «Το θέμα μας δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα. Το θέμα μας είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και να πείσουμε τον πολίτη ότι είναι προς το συμφέρον του τελικά να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο πρέπει να σας πω ότι από τους διάφορους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας είναι το πιο αναλογικό...».
Η αλλαγή, όμως, του τόνου και το καλόπιασμα των θυμάτων δεν αλλάζει ούτε κατά ένα «νι» τις αποφάσεις της κυβέρνησης για αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, κάτι που αποδεικνύεται από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε κατά δημάρχων και όσων αντιδρούν στην επιβολή του μέτρου, αλλά και την επίθεση κατά της - κατά το δοκούν, όπως φαίνεται - ...ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Επανερχόμενος στο θέμα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας να κάνει δεκτό το αίτημα πολίτη που προσέφυγε σε αυτό να μην πληρώσει το χαράτσι, επειδή στο τιμολόγιο της ΔΕΗ είχαν αναγραφεί λαθεμένα στοιχεία για το ακίνητο, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι αρμόδια για την επίλυση φορολογικών θεμάτων είναι τα διοικητικά δικαστήρια και όχι τα πολιτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου