Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Την 1η Μάη διαδηλώνουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση



Με κοινή ανακοίνωσή τους για την Εργατική Πρωτομαγιά 27 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καλούν τους εργάτες να διαδηλώσουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!
Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ σημειώνουν:
«
Εργάτες κι εργάτριες,
Εργαζόμενοι όλου του κόσμου!
Τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα, που συνυπογράφουν αυτό το κείμενο, απευθύνουν αυτό το κοινό μήνυμα ενόψει της Πρωτομαγιάς του 2012, που έχει ιδιαίτερη σημασία την ώρα που σε πολλές χώρες οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση. Από άκρη σε άκρη σ' όλον τον πλανήτη πρέπει να ακουστεί μυριόστομο: Καμιά θυσία για τους εκμεταλλευτές μας. Ταξική αφύπνιση, ενότητα και οργάνωση παντού. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής οικογένειας από τη φτώχεια και την ανεργία. Ολοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας. Για να γίνει η εργατική τάξη δύναμη ανατροπής και εξουσίας.
Τα κόμματά μας εκτιμούν πως:
Σ' αντίθεση με αστικές κι οπορτουνιστικές θεωρήσεις, η πραγματικότητα είναι πως η εργατική τάξη όχι μόνον δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά εξελίσσεται, αναπτύσσεται, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ως βασική παραγωγική δύναμη, άσχετα από τις αλλαγές που έχουν γίνει στη δομή και σύνθεσή της εξαιτίας αλλαγών στη διαδικασία της παραγωγής εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. H εργατική τάξη είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης κι ότι η ιστορική της αποστολή συνίσταται στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην κατεύθυνση της πλήρης εξάλειψης των τάξεων. Δεν υπάρχει άλλη κοινωνική δύναμη που να μπορεί να εκπληρώσει αυτό το ρόλο. Η σημερινή πραγματικότητα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που έχει εκδηλωθεί συγχρονισμένα σε πολλές καπιταλιστικές χώρες αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο καπιταλισμός που βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό, ανώτατο στάδιο της ανάπτυξής του, βασανίζει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, γεννάει φτώχεια και ανεργία, πάσχει από αγιάτρευτες αντιθέσεις, αντιφάσεις που εκδηλώνονται με κυκλικές κρίσεις αλλά και πολέμους για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλίων, το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πηγών του πλούτου.
Η κρίση του καπιταλισμού αποδεικνύει τα ιστορικά όρια του συστήματος, ενώ η εργατική τάξη, που δεν έχει στη διάθεσή της τα μέσα παραγωγής, είναι ο «νεκροθάφτης» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτός ο ιστορικός επαναστατικός ρόλος της εργατικής τάξης προϋποθέτει αυτή να οργανωθεί σε τάξη για τον εαυτό της. Η διαμόρφωση και ισχυροποίηση του επαναστατικού Κόμματος είναι αναγκαία για να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη την αποστολή της, για να διαμορφωθεί επαναστατική στρατηγική καθοδήγησης της ανειρήνευτης ταξικής πάλης ενάντια στο κεφαλαίο.
Η εργατική τάξη δεν μπορεί να έχει επιτυχίες με τη γραμμή της "κοινωνικής συναίνεσης", και της κοινωνικής "ειρήνης", όπως ισχυρίζονται ρεφορμιστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις. Υπάρχει πολύχρονη αρνητική πείρα που αποδεικνύει ότι με κύρια ευθύνη της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και δυνάμεων του οπορτουνισμού, αυτή η γραμμή οδήγησε στην ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα είναι αναγκαίο για τον καπιταλισμό η ανατροπή ακόμα και των στοιχειωδών καταχτήσεων που είχαν αποσπαστεί στις προηγούμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ούτε η εργατική πάλη για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων, για οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα και κατακτήσεις σε συνθήκες καπιταλισμού μπορεί να διαχωριστεί με "σινικά τείχη" από την πάλη για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.
Η διεκδίκηση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αιτημάτων, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες της εργατικής τάξης, με στόχο τη συσπείρωση, τη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών δυνάμεων για σκληρές αναμετρήσεις με το εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν περιορίζεται στην απόσπαση άμεσων κατακτήσεων, αλλά συνδέεται με το σκοπό της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο και πρέπει να τον διεκδικήσει, διεκδικώντας τη δική της εξουσία.
Η προσπάθεια αυτή διεξάγεται σήμερα σε συνθήκες πιο δυσμενείς, εξαιτίας της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που οδήγησε, προσωρινά, σε υποχώρηση του κινήματος, στην αύξηση των αυταπατών, που καλλιέργησε η αστική τάξη, πως δήθεν ο καπιταλισμός είναι «το τέλος της ιστορίας». Είκοσι χρόνια μετά τα αδιέξοδα του καπιταλισμού καταδεικνύουν την αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Μελετούμε την εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, χωρίς αφορισμούς και μηδενισμούς της θετικής κι αναντικατάστατης συνεισφοράς της. Επιδιώκουμε την άντληση συμπερασμάτων, που θα κάνουν ικανότερα τα κόμματά μας, αλλά και θα εξοπλίσουν τους εργάτες και τις εργάτριες σ' όλον τον κόσμο με την αναζωογόνηση της συνείδησης και πίστης στην εργατική εξουσία, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Εργάτες κι εργάτριες,
Εργαζόμενοι όλου του κόσμου!
Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, τις θυσίες, τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης στέλνοντας παντού το αγωνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις μας! Δίνοντας υπόσχεση ότι θα συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην οργάνωση του προλεταριάτου και στη διεξαγωγή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για να ηττηθεί η εξουσία των μονοπωλίων, να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό.
Υψώνουμε αποφασιστικά τη φωνή μας και καλούμε όλους τους εργάτες, τους νέους, τις γυναίκες, τους ριζοσπάστες, τους προοδευτικούς ανθρώπους να συστρατευτούν κατά του αντικομμουνισμού, της επιβολής και των διπλών μέτρων και σταθμών σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων από την ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Διαδηλώνουμε παντού ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις σε βάρος άλλων λαών. Για το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει αυτός το μέλλον του χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!
Ζήτω η επαναστατική κομμουνιστική κοσμοθεωρία, ο μαρξισμός - λενινισμός, η επιστημονική τεκμηρίωση της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα, σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο δρόμος για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, χωρίς τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, χωρίς πολέμους.
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».
***
Τα κόμματα που υπογράφουν ως τώρα (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) είναι τα εξής:
Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου