Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η ανάκαμψη αδυνατίζει και αργεί



Παπαγεωργίου Βασίλης
Η ανησυχία (αν όχι ο πανικός) κρύβεται πίσω από τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την πορεία της διεθνούς (καπιταλιστικής) οικονομίας. «Ο κίνδυνος ακραίων γεγονότων μειώθηκε τους λίγους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει μεγάλη η αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις αυτές. Συνεπώς, δεν είναι τώρα η ώρα του εφησυχασμού», αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών - μελών του.
Η όποια, συγκρατημένη, αισιοδοξία στηρίζεται στις βελτιωμένες προοπτικές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ωστόσο, τουλάχιστον για την αμερικανική οικονομία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ασθενική και αναστρέψιμη ανάκαμψη. Ηδη, το ποσοστό ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου του 2011 διαμορφώθηκε στο 3%, ενώ οι εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών έκαναν λόγο για 3,2%.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ τους αναλυτές του ΟΟΣΑ είναι το ενδεχόμενο μιας επιστροφής της αμερικανικής και ευρωενωσιακής οικονομίας στην ύφεση.
Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης - της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Για τη Γερμανία, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης μόλις 0,1% για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και 1,5% για το δεύτερο εξάμηνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, πριν από 4 μήνες, προβλεπόταν ανάπτυξη 0,6% για το σύνολο του έτους.
Η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,2% στο πρώτο εξάμηνο και θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το δεύτερο εξάμηνο. Η ιταλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% και 0,1%, αντίστοιχα.
Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% στο πρώτο εξάμηνο και 2,8% στο δεύτερο, έναντι 1,7% και 1,9%, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έκθεσή του. Για τη Βρετανία, εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% στο πρώτο εξάμηνο και αύξησή του κατά 0,5% στο δεύτερο.
Η Ιαπωνία αναμένεται να ανακάμψει στο πρώτο εξάμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,4%, για να υποχωρήσει η αύξησή του στο 1,4% στο δεύτερο εξάμηνο.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει, επίσης, ότι οι αυξήσεις αυτές θα προσθέσουν «ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στον πληθωρισμό» και θα μειώσουν «από 0,1% έως 0,2%» την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο της περιοχής του ΟΟΣΑ.
Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο αναμένεται να καταβάλουν το ποσό - ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος εάν οι τιμές του αργού δεν πέσουν, κάτι που υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου