Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τιμωρούν τους εργαζόμενους επειδή ζουν περισσότερο!


Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές προτείνει έκθεση του ΔΝΤ, με κριτήριο το αυξανόμενο «προσδόκιμο ζωής»
Καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι θανάτου και τους συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας
Ο καπιταλισμός εχθρεύεται ανοιχτά τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του λαού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τιμωρώντας τους εργαζόμενους με δουλειά μέχρι τον τάφο. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), οι προοπτικές της οικονομίας θεωρούνται δυσοίωνες αν εξεταστούν μέσα από το πρίσμα του «προσδόκιμου ορίου ζωής» που έχει ανοδική πορεία.
Το συμπέρασμα της έκθεσης δεν είναι άλλο από το ότι η διατήρηση του προσδόκιμου ζωής σε υψηλά επίπεδα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από νέες ριζικές ανατροπές, ακόμα και στα κουτσουρεμένα συστήματα συνταξιοδότησης που ισχύουν σήμερα. Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χτες, κυριαρχεί η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν πόροι για να πληρώνονται συντάξεις, ενώ ιδιαίτερα άσχημες θεωρούνται οι προοπτικές για τις χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Οι συντάκτες της άθλιας έκθεσης κάνουν και υπολογισμούς. Οπως προκύπτει από ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι «εάν ο καθένας ζει τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι τώρα αναμένεται, θα αυξηθεί κατά 50% το κόστος γήρανσης. Αυτό στις ανεπτυγμένες οικονομίες μεταφράζεται αύξηση των πρόσθετων δαπανών διαβίωσης κατά 50% του ΑΕΠ σε τιμές του 2010 ή σε δεκάδες τρισ. δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αύξηση του δημοσίου χρέους πάνω από 50% του ΑΕΠ».
Ολα αυτά βέβαια τα λένε και τα επαναλαμβάνουν για να φτάσουν στο «διά ταύτα», που δεν είναι τίποτα άλλο από τη γενίκευση της αντιδραστικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Σε αυτά τα πλαίσια, η έκθεση προτείνει:
  • Να υπολογισθεί η έκθεση κάθε κυβέρνησης στον «κίνδυνο μακροζωίας» και να βρεθούν τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
  • Να γίνει ανακατανομή του κινδύνου μεταξύ των κυβερνήσεων, ιδιωτικών συνταξιοδοτικών φορέων και ιδιωτών, δηλαδή να ανατραπούν εντελώς όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα που συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο το κράτος.
  • Να συνδεθούν οι ηλικίες συνταξιοδότησης με τη μακροζωία και να μειωθούν οι συντάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε βαθιά γεράματα και στην ουσία δε θα παίρνουν σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου