Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΠΑΣΟΚ «Σχέδιο ανασυγκρότησης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας



Το μετεκλογικό του πρόγραμμα, που είναι οι άξονες του μνημονίου, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο Ε. Βενιζέλος
Γρηγοριάδης Κώστας
Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που φέρει τον τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» της ελληνικής οικονομίας, και το οποίο παρουσίασε μέσα στη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρόγραμμα υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου που ψήφισαν μαζί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έχουν συμφωνήσει να το εφαρμόσουν από κοινού μετά τις εκλογές.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για τη διάνοιξη νέου κύκλου κερδοφορίας μέσα από την πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η μετατροπή της Ελλάδας «σε χώρα φιλοεπενδυτική», που θέτει για στρατηγικό στόχο το ΠΑΣΟΚ, θα περάσει πάνω από την ισοπέδωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με την ταυτόχρονη παροχή νέων προκλητικών προνομίων στους τραπεζίτες και το μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις κάλπες, διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για να την καταθέσει στη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασία με τη ΝΔ και να προωθήσουν τον Ιούνιο από κοινού προαποφασισμένα μέτρα, όπως: Παραπέρα μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ακόμα πιο «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», νέες περικοπές στις συντάξεις και κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συρρίκνωση των κρατικών δομών, καταιγισμό νέων φόρων και μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Τα συγκεκριμένα βάρβαρα μέτρα έχουν δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τον Ιούνη να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης. Παρουσιάζοντας αυτούς ακριβώς τους στόχους, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ, τα μετεκλογικά τους σχέδια για:
1. Παραπέρα μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα«Το νέο πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (...) Σε εμάς εναπόκειται να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλοεπενδυτική, σε ένα μεγάλο πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών» είπε.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι θα νομοθετήσει την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Βάσει του μνημονίου το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι η επόμενη κυβέρνηση:
α)«Εως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογική Σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΕΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους» (σελ. 518 του μνημονίου).
β)«Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα, διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών (...) Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτελέσματα, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων» (σελ. 428 του μνημονίου).
Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, ο οποίος, όπως ξεκάθαρα παρουσιάζεται στο μνημόνιο, θα κινείται στα επίπεδα ανταγωνιστικών οικονομιών, όπως αυτή της Τουρκίας, της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας.
2. Πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.«Θα βρούμε εκείνη την ισορροπία, ώστε η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις να συνδυάζεται με την απαραίτητη ασφάλεια στους όρους και τις συνθήκες εργασίας». Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει την καθολική επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την εκ περιτροπής εργασία κ.ά., όπως προβλέπει η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την «ευελφάλεια» (flexicurity), που θέλει τη ζωή του εργαζόμενου να εναλλάσσεται σε περιόδους εργασίας, κατάρτισης και ανεργίας, με τις ελάχιστες δεσμεύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά τους όρους δουλειάς και απόλυσης.
Αξιοποιώντας ακριβώς αυτούς τους νόμους που έχει ήδη ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, η εργοδοσία στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρότεινε στους εργαζομένους εργασία μια μέρα τη βδομάδα, την ίδια ώρα που στους χώρους δουλειάς γίνεται ήδη το έλα να δεις από ατομικές συμβάσεις, απολύσεις και επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας.
3. Νέες περικοπές συντάξεων, υγειονομικών - φαρμακευτικών δαπανών και κοινωνικών επιδομάτων. Σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Το νέο πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την εκλογίκευση των κοινωνικών δαπανών. Σε εμάς εναπόκειται να διαφυλάξουμε και να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα κι ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιορίζοντας την αδιαφάνεια και τη σπατάλη στην Υγεία, μειώνοντας την φαρμακευτική δαπάνη, ελέγχοντας τις παράνομες συντάξεις και επιδόματα».
Το ΠΑΣΟΚ, με την ψήφιση του μνημονίου, έχει δρομολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, με νέες μειώσεις των συντάξεων, παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και δραστική περιστολή κάθε κοινωνικής παροχής. Είναι ψέμα ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης γίνεται για το καλό των εργαζόμενων και για να περιοριστούν τα έξοδα από τα Ταμεία. Στην πραγματικότητα, το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια μεγαλώνει την ώρα της ανάγκης, αφού πλέον, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό από την τιμή του φάρμακου - εμπόρευμα, το πληρώνει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος, χώρια η αφαίμαξη των Ταμείων που συνεχίζεται από τις πολυεθνικές του φαρμάκου και τα επιχειρηματικά μεγαθήρια της Υγείας - Πρόνοιας.
4. Δεκαετή φορολογική αφαίμαξη.«Το νέο πρόγραμμα προβλέπει ένα νέο φορολογικό σύστημα, πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Σε εμάς εναπόκειται να προσθέσουμε τη σταθερότητα για δέκα τουλάχιστον χρόνια», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΝΔ διαμόρφωσε το μεγαλύτερο τμήμα του νέου φορολογικού νόμου που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2012. Πρόκειται για ένα νόμο που θα κλιμακώσει τη φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, επιβολή μόνιμων φόρων στη λαϊκή κατοικία κ.ά. Η ίδια η Κομισιόν με έκθεσή της συστήνει να ενταθεί το φορολογικό σαφάρι για την εργατική λαϊκή οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση επιπλέον φόρων, ύψους 16 - 17 δισ. ευρώ!
5. Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κλείσιμο υπηρεσιών.«Το νέο πρόγραμμα προβλέπει αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού στη δημόσια διοίκηση με στόχο μια αποτελεσματικότερη και λιγότερο κοστοβόρα δημόσια διοίκηση. Σε εμάς εναπόκειται να φτιάξουμε εξ υπαρχής το κράτος», είπε ο Ευ. Βενιζέλος. Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012, που θα γίνουν με «όχημα» το νόμο περί «αξιολόγησης» του προσωπικού.
Ο συνολικός στόχος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μείωση του δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με τους «υπολογισμούς» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανεβάζει την περιστολή του προσωπικού κατά 37.000 ανθρώπους κατ' έτος μέσα στην επόμενη 4ετία. Βλέποντας κανείς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, κύρια σ' αυτούς που συνδέονται με την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, αλλά και άλλους που σχετίζονται με την (υποτυπώδη) στήριξη των αγροτών ή των μικρών ΕΒΕ, εύκολα καταλαβαίνει τι περιμένει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και τις δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις που ετοιμάζονται.
6. Παραπέρα ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.«Το νέο πρόγραμμα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους. Σε εμάς εναπόκειται αυτό να γίνει με όρους αναπτυξιακούς έτσι ώστε να δημιουργούνται προοπτικές επενδύσεων», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε πλήρη συμφωνία με τη ΝΔ, ετοιμάζονται για μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να πληρώσουν τα ληστρικά επιτόκια των τοκογλύφων και να ανοίξουν ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. ΕΛ.ΠΕ, ΔΕ.ΠΑ., μονάδες της ΔΕΗ, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι μερικά από τα «φιλέτα» που ετοιμάζονται να εκχωρήσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ηδη δόθηκε τελική εντολή, μέχρι του 27 Απρίλη, να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη που έχουν αποφασιστεί και οι εναπομένουσες μονάδες που ανήκουν στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να πουλήσουν και ισχύ ρεύματος στους ιδιώτες.

Π.Θ.

εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου