Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ BRICS Μία νέα ιμπεριαλιστική συμμαχία επιχειρεί να εδραιωθεί



Στην Ινδία πραγματοποιήθηκε η 4η Σύνοδος της Οργάνωσης
Οι ηγέτες των χωρών του BRICS
Με την απόφαση να εξετασθούν οι δυνατότητες δημιουργίας μίας Τράπεζας Επενδύσεων, ως δήθεν εναλλακτική πρόταση απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος των χωρών του BRICSτην οποία αποτελούν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Με τις χώρες του BRICS να επιχειρούν να παρουσιαστούν ως «αντίπαλο δέος» στην ΕΕ και τις ΗΠΑ η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής της νεαρής σχετικά ένωσης, στο Νέο Δελχί, άσκησε κριτική στην πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου όσον αφορά το Ιράν και τη Συρία, αποτελώντας στην πραγματικότητα ακόμα μία συμμαχία ιμπεριαλιστικών συμφερόντων με στόχο τα μερίδια των αγορών, τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, σε ένα παγκόσμιο χάρτη συμμαχιών που ανασυντάσσεται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης.
Οι πέντε χώρες - μέλη του BRICS συγκεντρώνουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού της γης και αποτελούν τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, ακόμα και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και παρά την επιβράδυνση που έχουν δει στους ρυθμούς ανάπτυξης τους, διαθέτοντας μερίδιο της τάξης άνω του 25% της παγκόσμιας οικονομίας (περίπου 13,5 τρισεκατομμύρια δολάρια) και το 25% των εδαφών του πλανήτη. Ωστόσο, μεμονωμένα οι χώρες αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν υπέρ τους τους συσχετισμούς στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να απαιτήσουν αποτελεσματικά το μερίδιό τους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα να αναζητούν συμμαχίες που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, με τη μορφή συλλογικών δράσεων.
Η διακήρυξη της Συνόδου του BRICS
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Οι αποφάσεις της Συνόδου του BRICS εμφανίζονται να «καταγγέλλουν» τις πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και να ευνοούν τη δημιουργία μίας Τράπεζας η οποία θα βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για τα φτωχά κράτη. Η Σύνοδος κατηγορεί τις πρακτικές των υφιστάμενων διεθνών θεσμών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος ότι απέτυχαν στη «διάσωση» των φτωχών κρατών που χρειάστηκαν βοήθεια, κάτι που υπόσχεται να κάνει με την παροχή κεφαλαίων η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα την οποία θα κληθούν να επεξεργαστούν τα επιτελεία των κρατών του BRICS. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ, «οι οργανισμοί της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που συντελέσθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη από πρόσβαση σε κεφάλαια. Η προοπτική της ίδρυσης της ασιατικής τράπεζας, θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη Σύνοδο του BRICS στη Νότιο Αφρική το 2013.
Η Σύνοδος συμφώνησε επίσης στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών του BRICS καθώς και του μεταξύ τους εμπορίου στα εθνικά τους νομίσματα.
Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα και ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκχ, εκφράζεται η ανησυχία της Συνόδου όσον αφορά την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης τής καπιταλιστικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο για τις αναπτυγμένες οικονομίες να υιοθετήσουν υπεύθυνη μακροοικονομική και οικονομική πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία εκτεταμένης παγκόσμιας ρευστής κατάστασης η οποία θα υπονομεύσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.
Η Ντ. Ρουσέφ κατήγγειλε τον «προστατευτισμό» των αναπτυγμένων οικονομικών, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική των πλούσιων χωρών δίνει τεράστια εμπορικά πλεονεκτήματα στις αναπτυγμένες χώρες και έχει σαν αποτέλεσμα άδικα εμπόδια για άλλες χώρες,
Η «διακήρυξη του Νέου Δελχί» ζητά μεγαλύτερη «αντιπροσωπευτικότητα» στο διεθνές οικονομικό σύστημα με ενδυνάμωση της φωνής και της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και βελτίωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών.
Ζητείται από την Παγκόσμια Τράπεζα να δώσει προτεραιότητα στην κινητοποίηση κεφαλαίων και την προσέγγιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων οικονομιών, μειώνοντας παράλληλα το κόστος δανεισμού.
Η Σύνοδος αναγνωρίζει τη «ζωτικής σημασίας» για όλους, ανάγκη για σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια όπως αναφέρει στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική σημειώνοντας ότι η περίοδος αλλαγών που ζουν οι συγκεκριμένες περιοχές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για καθυστέρηση σε διαμάχες όπως η αραβο- ισραηλινή, καλώντας να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό, με ενδυνάμωση των προσπαθειών του κουαρτέτου και μεγαλύτερη ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αναζήτηση λύσης στη διαμάχη Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Εκφράζεται η βαθιά ανησυχία της Συνόδου για την κατάσταση στη Συρία ζητώντας άμεσο τερματισμό της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι συμφέρον όλων είναι να λυθεί η κρίση μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και το διάλογο. Οι ηγέτες των πέντε χωρών απηύθυναν έκκληση για αποφυγή της κλιμάκωσης της κρίσης με το Ιράν τονίζοντας ότι «οι καταστροφικές συνέπειες μιας κλιμάκωσης δεν είναι προς όφελος κανενός». Οπως σημειώνει η διακήρυξη της Συνόδου «το Ιράν έχει ένα κρίσιμο ρόλο να παίξει στην ειρηνική ανάπτυξη και ευημερία μιας περιοχής που έχει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό συμφέρον και εμείς θέλουμε να διαδραματίσει το Ιράν το ρόλο του ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
Με γνώμονα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Η Σύνοδος του BRICS στα συμπεράσματά της αντανακλά τους ιμπεριαλιστικούς στόχους των κρατών - μελών της και την προσπάθειά τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Κίνα και Νότιος Αφρική μπορεί να παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης αξιοσημείωτους σε περίοδο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ωστόσο στο εσωτερικό οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται όλο και περισσότερο με το χάσμα μεταξύ λαϊκών στρωμάτων και αστικής τάξης να βαθαίνει συνεχώς, δεδομένου ότι ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους συγκεντρώνεται στα χέρια των καπιταλιστών και των μονοπωλίων. Στον αντίποδα η ανεργία είναι παγιωμένη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο λαός βιώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλη πλειοψηφία.
Οι θέσεις του BRICS που προσπαθεί να χτίσει την εικόνα του «αντίπαλου δέους» των ΗΠΑ, προσκρούουν στις ίδιες τις πολιτικές που διατυπώνουν μετέχοντας και στηρίζοντας τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Στόχος τους είναι όχι να πολεμήσουν ενάντια αλλά να κυριαρχήσουν στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με βάση τα δικά τους συμφέροντα, διατηρώντας το σύστημά τους που είναι δομημένο σε καπιταλιστική οικονομική βάση και προάγοντας όχι τη λαϊκή ευημερία και την ειρήνη, αλλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Α.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου