Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ανακατατάξεις στις παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες



Παπαγεωργίου Βασίλης
Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια αδιάκοπων αυξήσεων, το 2011 οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες έμειναν αμετάβλητες. Οι παγκόσμιες δαπάνες την περσινή χρονιά ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ειρήνης και Εξοπλισμών (SIPRI) για το 2011.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι δαπάνες έμειναν αμετάβλητες θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι διατηρήθηκαν και οι στρατιωτικές ισορροπίες στα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό όμως δεν ισχύει αφού σε άλλες περιοχές είχαμε πτώση των δαπανών και σε άλλες σημαντική άνοδο.
Παραδείγματος χάριν, οι στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών το 2011 ήταν κατά 1,2% μικρότερες σε σχέση με το 2010. Ηταν η πρώτη χρονιά μετά το 1998 που σημειώθηκε πτώση των αμερικανικών δαπανών αυτού του χαρακτήρα. Πτώση επίσης, κατά 1,9%, είχαμε και στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η πτωτική τάση των στρατιωτικών δαπανών θα συνεχισθούν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω οικονομικής κρίσης. Ειδικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Ομως, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών στη Δύση και τη Λατινική Αμερική αντισταθμίζεται από την αύξηση σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας - Ωκεανία (αύξηση κατά 2,3%), Ανατολική Ευρώπη (10,2%), Μέση Ανατολή (4,6%), και στην Αφρική (8,6%).
ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία (9,3%). Με την αύξηση αυτή η Ρωσία ξεπέρασε τη Βρετανία και τη Γαλλία και έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες. Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 79%. Η έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI εκτιμά ότι οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας θα συνεχίσουν να αυξάνουν και τα επόμενα χρόνια, μετά την εξαγγελία του Προέδρου Πούτιν για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων την επόμενη δεκαετία.
ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές δαπάνες της Κίνας ξεπέρασαν το 2011 τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια και παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτού του χαρακτήρα αυξήθηκαν από το 2002 κατά 170% σε πραγματικούς όρους, η Κίνα δαπανά μόνο το 2% του ΑΕΠ της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που δαπανούν το 4,7% και τη Ρωσία που μόλις πέρασε το 4%.
Αξίζει τέλος να επισημάνουμε ότι παρά τη μείωση των πολεμικών τους δαπανών, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 41% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών!

ΚΕΙΜΕΝΑ: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου