Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μέτρα «ισοδύναμου» χάους για τη ζωή του λαού



Από τις πρώτες κιόλας προεκλογικές ομιλίες και συνεντεύξεις του προέδρου της ΝΔ, δύο πράγματα φάνηκαν καθαρά: Πρώτον, ότι τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα» είναι μια επικοινωνιακή φούσκα και απάτη, αφού οδηγούν στο ίδιο ακριβώς αντιλαϊκό αποτέλεσμα με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο μνημόνιο και τα οποία ο Α. Σαμαράςπροσυπέγραψε με το ΠΑΣΟΚ και την τρόικα. Δεύτερον ότι ξορκίζει με όλη τη δύναμή του τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς για να μη φανεί προεκλογικά προς τα έξω ότι αυτή έχει προαποφασιστεί και προσυμφωνηθεί.
Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ χρησιμοποιεί το εφεύρημα των «ισοδύναμων μέτρων» για να πουλήσει ψεύτικες υποσχέσεις ότι τάχα μπορεί να διαπραγματευτεί προς όφελος του λαού τη δανειακή σύμβαση, να διαχειριστεί την κρίση πιο ανώδυνα για τους«οικονομικά ασθενέστερους» και να κερδίσει πόντους «κοινωνικής ευαισθησίας» και ψήφους από τα λαϊκά στρώματα.
Ταυτόχρονα, η διαρκής προβολή των «ισοδύναμων μέτρων», τη βολεύει ώστε να μην μιλάει για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί με τη δική της στήριξη και βέβαια για τα πολύ χειρότερα που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές. «Μας ρωτάνε για τα μέτρα του Ιουνίου. Πού θα βρεθούν, λέει, τα 11 δισεκατομμύρια περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια. Η απάντηση είναι απλή. Με ισοδύναμα μέτρα και κυρίως από περικοπή σπατάλης», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο Αιγάλεω.
Κοπτοραπτική στην εξαθλίωση
Ποια είναι όμως τα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα; «Εμείς για αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί, δηλαδή άμεσα μέτρα, τα οποία είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και κτηνοτρόφοι, αυτούς έχω πει, αν τα προσθέσετε είναι 350 εκατομμύρια», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξή του στο «Μέγκα» ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οι υποσχέσεις του αφορούν ψίχουλα φιλανθρωπίας και επαίσχυντου εμπαιγμού για τους πλέον εξαθλιωμένους.
Ομως, ακόμα και αυτά, σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένα, αν εξετάσει τις πηγές που ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι θα τα αντλήσει. «Πώς; Από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από τη νέα αυξημένη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αυτά τα οποία πρόκειται να βγουν...», ανέφερε ο ίδιος. Μιλάει, δηλαδή, για έσοδα που λογαριάζουν να έχουν στο μέλλον και τα οποία ούτως ή άλλως είναι υποθηκευμένα για την αποπληρωμή του χρέους. Υπόσχεται, δηλαδή, αέρα κοπανιστό στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους, βάζοντας ταυτόχρονα πλάτη, ώστε να ρίξουν στα ελάχιστα όρια τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους, να συμβιβαστούν με τη φτώχεια τους.
Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα άλλα «ισοδύναμα μέτρα», όπως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της κρατικής σπατάλης ή μεταφορά κρατικής περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνουν τάχα βιώσιμα, αφού πρώτα συμφώνησε με το ΠΑΣΟΚ για το κούρεμα των αποθεματικών τους και ενώ ετοιμάζεται ήδη σαν πρωταγωνιστής στην επόμενη συγκυβέρνηση, να ξανανοίξει το Ασφαλιστικό και να νομοθετήσει νέα επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Αυτό που κρύβει επιμελώς - για προφανείς λόγους - ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι ότι όλα αυτά τα «ισοδύναμα μέτρα», ούτε σαν προεκλογική δημαγωγία δεν μπορούν να σταθούν, αφού έχουν ήδη μπει στο «τραπέζι της διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, τότε που ο ίδιος δήλωνε έξω από Μέγαρο Μαξίμου ότι έδινε μάχη για να σώσει δήθεν τις επικουρικές συντάξεις, και έχουν απορριφθεί δίχως δεύτερη κουβέντα, αφού δεν φέρνουν σίγουρα έσοδα στο κράτος. Γι' αυτό και όταν ρωτήθηκε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη αν τα παραπάνω μέτρα τα αποδέχεται η τρόικα απάντησε «ρωτήστε την τρόικα»(!), ομολογώντας στην πραγματικότητα ότι τα «ισοδύναμα μέτρα» είναι μέτρα προεκλογικής εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.
Ανάκαμψη για βιομήχανους και εφοπλιστές
Αυτός είναι ο λόγος που στις προεκλογικές ομιλίες του ζητά επίμονα από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να τον εμπιστευτούν - «έχετέ μου εμπιστοσύνη» επαναλαμβάνει συνεχώς -, αξιώνοντας στην πραγματικότητα εν λευκώ εξουσιοδότηση. Χρειάζεται πράγματι ...τυφλή εμπιστοσύνη για να πιστέψει κάποιος ψηφοφόρος της ΝΔ τον Α. Σαμαρά όταν δηλώνει: «Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα! Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε!».
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη κατηγορία «ισοδύναμων μέτρων» που είναι εξίσου επώδυνα για το λαό με τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και εφαρμόζονται. Ενα τέτοιο μέτρο είναι η αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς αφορολόγητο όριο, που θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια και ο οποίος, όπως γίνεται φανερό, θα πλήξει εξίσου τα λαϊκά νοικοκυριά.
Επικοινωνιακές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν εν πολλοίς και τα λεγόμενα «μέτρα ανάκαμψης», με τα οποία επιχειρείται να καλλιεργηθεί η απατηλή εικόνα ότι η ανάκαμψη και ανάπτυξη θα είναι προς όφελος του λαού και ότι θα έρθει μέσω ορισμένων συμπληρωματικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με κρατικό ή κοινοτικό χρήμα, παραπέρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών...
Προφανής στόχος της υπερπροβολής αυτών των φιλομονοπωλιακών μέτρων, είναι να περάσει σε δεύτερο πλάνο ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, θα έρθει πρώτα και κύρια με τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή με την παραπέρα σφαγή των μισθών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που συνυπέγραψε η ΝΔ, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Δοκιμασμένο κόμμα της πλουτοκρατίας
Ακριβώς γι' αυτό, στην πορεία προς τις κάλπες, η ηγεσία της ΝΔ κάνει σημαία το ζήτημα της αυτοδυναμίας, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα του τύπου «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Οσο όμως πιο πολύ φωνάζει υπέρ της αυτοδυναμίας και αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η κυβερνητική συνεργασία των δύο είναι προαποφασισμένη και δρομολογημένη. Πρώτος και καλύτερος το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας. Αντίθετα, το αφήνει έντεχνα και με πολλούς τρόπους ορθάνοιχτο.
Η δήλωση που έκανε την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξή του στο Μέγκα ότι «πρωθυπουργός θα γίνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στη Βουλή», φανερώνει πανηγυρικά ότι όχι μόνο έχει συμφωνήσει για συγκυβέρνηση, αλλά έχει σκεφτεί και όλα τα πιθανά σενάρια και μορφές. Εξάλλου, ο ίδιος πριν από λίγες μέρες σε άλλη συνέντευξή του (στην «Καθημερινή») είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «βιώσιμη κυβέρνηση», για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ.
Εξάλλου, οι δέκα λόγοι που επικαλέστηκε στην ομιλία του στο Αιγάλεω ο Α. Σαμαράς για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το ακριβώς αντίθετο. Οτι, δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δηλαδή καμία ουσιαστική διαφωνία πολιτικής μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που να εμποδίζει την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Οι λόγοι που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι είτε προσχηματικοί, είτε υποκριτικοί, είτε απλά πελώρια ψέματα.
Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι ανέφερε - σε πρώτο πρόσωπο - τι δεν μπορεί να κάνει η ΝΔ «μαζί με το ΠΑΣΟΚ»: «Δεν μπορώ να μειώσω το κράτος (...), δεν μπορώ να διώχνω έναν υπουργό που δεν κάνει (...), δεν μπορώ να κινηθώ με την ταχύτητα που χρειάζεται (...), δεν μπορώ να μειώσω τους φόρους (...), δεν μπορώ να ελέγξω την λαθρομετανάστευση (...), δεν μπορώ να κάνω την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο (...), δεν μπορώ να διαπραγματευθώ αποφασιστικά έξω από την Ελλάδα».
Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για θρασύτατο εμπαιγμό και απόπειρα εξαπάτησης, που πρέπει ο λαός να την ξεσκεπάσει. Γιατί, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ ομολογεί ότι «μαζί με το ΠΑΣΟΚ», μπορεί να ρίξει τους μισθούς στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, μπορεί να «τελειώσει» τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, να βάλει λουκέτο σε νοσοκομεία και σχολεία. Με δύο λόγια, να βουλιάξει το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η πλήρης ταύτιση, δηλαδή, στη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και την απόλυτη εγγύηση για την απρόσκοπτη συνεργασία τους μετά τις εκλογές. Αυτό ενισχύει και η άψογη συνεργασία που είχαν τους έξι τελευταίους μήνες, αλλά και προηγούμενα, όταν η ΝΔ ψήφιζε πάνω από το 60% των μέτρων που προβλέπονταν στο 1ο μνημόνιο, το οποίο κατά τα άλλα διακηρύττει ότι καταψήφισε. Η ΝΔ είναι κόμμα δοκιμασμένο στην άσκηση πολιτικής για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, είτε σαν αντιπολίτευση, είτε σαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε σε συγκυβέρνηση. Συμφέρον του λαού είναι να τη ρίξει όσο πιο κάτω γίνεται στις εκλογές, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και με πανίσχυρο ΚΚΕ να πάρει ανάσα, να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για αντεπίθεση.

Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου