Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Φτιάχνουν το κλίμα για άγρια μέτρα τον Ιούνη



Ξανά στην καρμανιόλα οι κρατικές δαπάνες. «Μελέτη» του ΚΕΠΕ για πλήρη διάλυση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων
Η εργατική τάξη και ο λαός, έχουν τη δύναμη να συντρίψουν το κεφάλαιο, τα κόμματα και την πολιτική τους. Δικό τους όφελος είναι να αντιστοιχίσουν την ψήφο με την πάλη τους όλο το προηγούμενο διάστημα
*
Πρόσθετα μέτρα - κόλαση απέναντι στους εργάτες, στα λαϊκά νοικοκυριά, δρομολογεί το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Πάντα με πρόσχημα τις δημοσιονομικές «αστοχίες» και αποκλίσεις, την καθίζηση και των φορολογικών εσόδων που μπαίνουν στο κρατικό ταμείο, το μαύρο μέτωπο δρομολογεί για τον Ιούνη τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα.
Κυβερνητικό στέλεχος μίλησε χτες για παρατηρούμενη «υστέρηση», για «αποκλίσεις» στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως οι ίδιοι τα έχουν υπολογίσει και τα περιμένουν, διαμηνύοντας πως για κάθε τέτοια «απόκλιση» θα είναι «αναγκασμένοι» να προχωρούν με μέτρα «περιστολής δαπανών». Προαναγγέλλοντας τα πολύ χειρότερα που ετοιμάζουν, δήλωσε ότι προχωρούν άμεσα σε μείωση, των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, ρυθμών εκταμίευσης από 8% στο 7% ανά μήνα, τόσο για το στενό όσο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η «ομολογία» του κυβερνητικού παράγοντα αποτελεί σαφή ένδειξη για τα διαχειριστικά αδιέξοδά τους, που συνεχίζονται να διευρύνονται ακόμη και μετά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012, αποτελεί ταυτόχρονα και προαναγγελία για τα επόμενα μέτρα περιστολής κρατικών δαπανών, που αφορούν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
Ενα το κρατούμενο είναι το πακέτο με τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρουν φέτος τον Ιούνη για την εφαρμογή «μεσοπρόθεσμου πλαισίου». Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχει αναθέσει στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την εκπόνηση «ειδικής μελέτης», το πρώτο κομμάτι της οποίας παραδίδεται την ερχόμενη βδομάδα. Προς τα τέλη του Μάη αναμένεται και η ολοκλήρωσή της, προκειμένου αμέσως μετά να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης με τα κλιμάκια της τρόικας, εφαλτήριο για τα πρόσθετα μέτρα που σκοπεύουν να κλιμακώσουν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, μέχρι και το 2015.
Νέο «τσεκούρι» παντού
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων - ανεργίας, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά. - ο αποκλεισμός από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή «ελάχιστων» εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Τα πλάνα τους κινούνται στη λογική του λεγόμενου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που αφορά στην παροχή εξευτελιστικών ψευτοεπιδομάτων, για τη διαχείριση των φαινομένων απόλυτης εξαθλίωσης.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ, τάχα για την «καλύτερη στόχευση» των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων, θα αξιοποιηθεί προκειμένου να αποκόψουν από κάθε δυνατότητα στήριξης, τη μεγάλη μάζα των εργατών και άλλων τμημάτων του λαού, ακόμη και αν αυτά ζουν κάτω από τα επίπεδα της επίσημης φτώχειας. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη πληροφόρηση, κεντρικός προσανατολισμός είναι να τα αποδίδουν πετσοκομμένα στο 20% του φτωχότερου πληθυσμού.
Πέρα από τα «επιδόματα», η μελέτη του ΚΕΠΕ θα «υποδείχνει» τομείς και πεδία «εξοικονόμησης δαπανών» στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως για συντάξεις, υγεία, υπουργεία, τη λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. Επίσης την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα το κοινό πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), για τα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα.
Μπροστά και στις κλιμακούμενες «δημοσιονομικές αστοχίες» τους, ανεβάζουν τον πήχη του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» από το 5,5% του παραγόμενου ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ) στο 7% του ΑΕΠ, περίπου στα 15 δισ. ευρώ (!) με το κέντρο βάρους, για την επόμενη φάση, να πέφτει αποφασιστικά στη διάλυση των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, το 5,5% του ΑΕΠ θα προέλθει από την πλευρά των κρατικών δαπανών και το 1,5% από την αύξηση των εσόδων.
Κοκορομαχίες πίσω από τη συμφωνία
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επιδρομής αμέσως μετά την κάλπη, επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και θα «είναι για πολλά χρόνια», η«επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί τον Ιούνιο να διαμορφώσει το πρόγραμμα για το 2013 και το 2014. Θα είναι δύσκολο πρόγραμμα, χρειάζεται να γίνουν μεγάλες περικοπές», τόνισε. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία, να μη δημιουργηθεί η αίσθηση και στους πολίτες ότι τελειώσαμε, ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και το ότι έρχονται οι εκλογές», ξεκαθάρισε ο Π. Καψής σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ».
Παράλληλα, τοποθέτησε χρονικά την προκήρυξη των εκλογών από τονΛ. Παπαδήμο την επόμενη βδομάδα και αμέσως μετά το κλείσιμο της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη. Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθούν οι ρυθμοί στην προώθηση του αντιδραστικών μέτρων, σημειώνοντας ότι η «εντολή» του πρωθυπουργού «είναι να μην σταματήσουμε» στην προεκλογική περίοδο.
Η «μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων θέλει να προχωρήσει αυτή η πολιτική και μετά τις εκλογές», σημείωσε αυθαίρετα και προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική συμφωνία των εταίρων της συγκυβέρνησης και συνολικά των αστικών κομμάτων να κλιμακώσουν τον ταξικό πόλεμο ενάντια στο λαό. Με στόχο ακριβώς να συσκοτίσουν τους κοινούς μετεκλογικούς τους σχεδιασμούς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε κάλπικες αντιπαραθέσεις γύρω από νομοσχέδια και επιμέρους τροπολογίες, όταν την ίδια ώρα στη Βουλή ψηφίσουν το ένα με το άλλο αντιλαϊκά και αντιδραστικά νομοσχέδια.
Το νέο επεισόδιο στη δικομματική κοκορομαχία στήθηκε με αφορμή τροπολογία του υπουργείου μεταφορών για τις άδειες των βυτιοφόρων. Οι πρώην υπουργοί Μεταφορών και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας καιΓ. Ραγκούσης λογομάχησαν με τον υπουργό Μεταφορών Μ. Βορίδη, για το κατά πόσο τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, οδηγεί στο «άνοιγμα του επαγγέλματος». Ο Μ. Βορίδης μίλησε για «προεκλογικά παιχνίδια» και μετά από επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, απέσυρε την τροπολογία. Το Μέγαρο Μαξίμου, συμμετέχοντας στα παιχνίδια των εταίρων της συγκυβέρνησης, διαμηνύει ότι «δεν θα προωθεί καμιά τροπολογία εάν δεν εγκριθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου