Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΗΛΙΟΣ» και πετρέλαιο εξολοθρεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά


Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προαναγγέλλει την παράδοση του δημόσιου ενεργειακού πλούτου στα συμφέροντα του κεφαλαίου και ταυτόχρονα τροχοδρομεί ανατιμήσεις, που θα ξεπεράσουν το 40%, στο πετρέλαιο θέρμανσης
Motion Team
Υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατανάλωση, θεσμικά προνόμια προς το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, αποτελούν το αντιλαϊκό «κοκτέιλ» της κυβερνητικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα.
Χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής, είναι ότι από τη μία στήνει ένα ολόκληρο σχέδιο εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας από τα μεγάλα συμφέροντα, το «ΗΛΙΟΣ» και ταυτόχρονα «εκτελεί» χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, σηματοδοτώντας αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα φτάσουν και ξεπεράσουν το 40%, λόγω νέας αύξησης των φόρων. Η πραγματικότητα διαψεύδει απόλυτα τους θιασώτες της συγκυβέρνησης: η χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνοδεύεται από διαρκείς διαβεβαιώσεις ότι η ασκούμενη πολιτική στοχεύει στη ...βελτίωσή της!
Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», παρά τις ειρωνείες του αρμόδιου υπουργού εναντίον των επικριτών του, δεν παύει να προκαλεί με το μέγεθος των προνομίων υπέρ των υποψήφιων επενδυτών και με το μηδενικό όφελος για το λαό. Αν και εφόσον υπάρξει κέρδος για το δημόσιο, αυτό έχει δεσμευτεί εκ των προτέρων για την αποπληρωμή των τοκογλύφων. Οι άδειες θα βγαίνουν εύκολα και γρήγορα, τα πιθανά εμπόδια θα παραμερίζονται άμεσα, δημόσια γη θα προσφέρεται δωρεάν ή με εξευτελιστικούς όρους. Ακόμη κι έτσι, οι Γερμανοί -οι πρώτοι στους οποίους προσέτρεξε η κυβέρνηση για να το «πουλήσει»- δηλώνουν ότι η παραγόμενη ενέργεια θα είναι ακριβή και ότι γενικότερα δεν ενδιαφέρονται για εισαγωγές.
Το παζάρι έχει αρχίσει. Οι υποψήφιοι επενδυτές αξιώνουν ακόμη πιο εξευτελιστικούς όρους, παρ' ότι η κυβέρνηση «ξεπέρασε τον εαυτό της» στις σχετικές ρυθμίσεις. Μόνο το υπέρογκο κόστος των απαραίτητων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μπορεί να εξανεμίσει οποιοδήποτε κέρδος.
Από την άλλη, η κυβέρνηση που «κόπτεται» για το καλό του τόπου και τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων, έχει δρομολογήσει την εκτίναξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι νέες ανατιμήσεις αναμένονται τουλάχιστον στο 40%, με την τιμή πώλησης να φτάνει στο 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ το χειμώνα που πέρασε. Η εξίσωση των ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης σημαίνει ότι οι ειδικοί φόροι για το πετρέλαιο των νοικοκυριών θα απογειωθούν στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο από 60 ευρώ που ίσχυε το χειμώνα που πέρασε, έναντι 21 ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για μια αύξηση 270 ευρώ ανά 1.000 λίτρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου