Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Ετοιμοι για νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος


Αμέσως μετά τις εκλογές τα νέα μέτρα. Μοιράζουν φτώχεια, εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν παλιά και νέα χαράτσια. Στην καρμανιόλα μισθοί, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα
Από τον Ιούνη, αμέσως μετά τις εκλογές, το μαύρο μέτωπο των κομμάτων των φιλομονοπωλιακών επιλογών για στήριξη των σχεδίων της πλουτοκρατίας, σχεδιάζουν την κλιμάκωση του βάρβαρου πολέμου τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Τα μετεκλογικά πακέτα, αυτά που σκοπεύουν να βάλουν στη καθημερινότητα του λαού, τα περιγράφουν και ομολογούν οι ίδιοι σε επίσημες εκθέσεις τους, σε κοινά πορίσματα και δηλώσεις. Οι ίδιοι έχουν στείλει βροντερό το μήνυμα, πως δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή περίπτωση να κάνουν έστω και μισό βήμα πίσω από τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα, που άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής των μονοπωλίων στη φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης.
Η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό και των κομμάτων της, ομολόγησε τις προάλλες ότι τα νέα μέτρα της επόμενης περιόδου μέχρι και το 2015 θα φτάσουν στο 7% του παραγόμενου ΑΕΠ, στα 15 δισ. ευρώ, ξέχωρα από αυτά ετοιμάζουν, για τις «πιθανές αστοχίες» για το 2012, δηλαδή με το δεύτερο στη σειρά«συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν μόνο στο κομμάτι της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για την πλουτοκρατία (νέα χαράτσια - διάλυση κρατικών κονδυλίων), ξέχωρα δηλαδή από την κατακρεούργηση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα:
Ετοιμάζουν νέες μειώσεις σε βασικούς μισθούς και παράλληλα θα επανεξεταστεί η τύχη του 13ου και 14ου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σχεδιάζουν παραπέρα περικοπές των κυρίων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνέχεια της καρατόμησης 12% για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ.
«Ωριμο φρούτο» θεωρούν την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, όπως έχει υποδειχτεί από ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.ά. Τους επόμενους μήνες η κατάσταση προδιαγράφεται εφιαλτική.
Βέβαιη είναι η νέα καρατόμηση στα ποσά του εφάπαξ από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατακρήμνιση στα κοινωνικά επιδόματα - ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά.- με την εφαρμογή ελάχιστων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Στόχος, να αποκόψουν από κάθε «ενίσχυση» και επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους.
Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Μέσα στο 2012 πρέπει να περάσουν σε εφεδρεία 15.000 άτομα, κύρια από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Για τυχόν προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας τού «1 προς 5», ενώ θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία και οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται από μετατάξεις.
Νέες, πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.), σε συνέχεια των περικοπών 10% που εφαρμόζουν.
Τα νέα χαράτσια
  • Από τον Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, κλιμακώνουν παραπέρα τη ληστεία με την εξίσωση του συντελεστή των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Οι νέες ανατιμήσεις φτάνουν τουλάχιστον στο 40%, με τη λιανική τιμή να απογειώνεται στα 1,40 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1 ευρώ σήμερα.
  • Στις αντιλαϊκές «επεξεργασίες» περιλαμβάνεται και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με κάποιας μορφής «έκπτωσης φόρου».
  • Καρατόμηση στα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα στα 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Κλίμακα - λαιμητόμο για το λαϊκό εισόδημα περιλαμβάνει το κοινό πόρισμα των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το φορολογικό. Για παράδειγμα σε εισόδημα 16.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει στα 280 ευρώ, σε κραυγαλέα και αγεφύρωτη αντίθεση με μεγαλοεισοδηματία των 500.000 που τον ελαφρύνουν με 22.920 ευρώ το χρόνο.
  • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη). Στόχος, οι παραπέρα ελαφρύνσεις, τουλάχιστον κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15%, από 20%).
  • Νέο τσεκούρι ή και πλήρη κατάργηση ετοιμάζουν στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» από το φόρο εισοδήματος του 10% για τόκους στεγαστικών δανείων (Α' κατοικία, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικά έξοδα κ.ά.).
  • Περικόπτονται ή καταργούνται φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά Α' κατοικίας, γονικές παροχές και κληρονομιές.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Καταργούνται και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
  • Αγρότες με ετήσιο τζίρο πάνω από ένα ορισμένο όριο θα ενταχτούν σε καθεστώς ΦΠΑ, θα φορολογούνται όπως και οι επαγγελματίες, θα πληρώνουν κάθε χρόνο και το επιπλέον χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα στα 400 ευρώ).
  • Για το ΦΠΑ έχουν κεντρική κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή», πιθανόν στο 19% ή στο 21% (έναντι των 3 που υπάρχουν σήμερα: 6,5%, 13% και 23%). Αυτό θα σημάνει την εκτόξευση της φοροληστείας στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%), όπως για τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους κατοίκους νησιών του Αιγαίου όπου σήμερα ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (5%, 9% και 21%)
  • Για τη λαϊκή κατοικία προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών με την ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τον ΦΑΠ. Στο «ενιαίο τέλος» θα συνυπολογίζουν το ΦΑΠ μαζί με τα χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων» που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το οποίο ήδη δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.
  • Ερχονται να χαρατσώσουν κάθε σπιθαμή γης, επεκτείνοντας τα ετήσια χαράτσια μέχρι και στααγροτεμάχια.
  • Ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, μέτρο που στοχεύουν να εφαρμόσουν ενδεχομένως από το Γενάρη του 2013. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως αυτά που σήμερα μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Νέες περικοπές προβλέπουν για το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου για τη φαρμακευτική «δαπάνη» των ασφαλισμένων και περισσότερα από την τσέπη των ασφαλισμένων. Επιτάχυνση εισαγωγής στην αγορά γενόσημων φαρμάκων για να συμπιέσουν περισσότερο τις κρατικές δαπάνες.
Ανοιχτό πλιάτσικο
Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβληθούν στη συνέχεια, έρχονται να πλιατσικολογήσουν το λαϊκό εισόδημα, να αρπάξουν αναδρομικά φόρους και χαράτσια που ήδη έχουν ψηφιστεί. Το κουτσουρεμένο αφορολόγητο ισχύει για το σύνολο των μισθών και συντάξεων που καταβλήθηκαν στο 12μηνο του 2011. Το διέλυσαν με διαδοχικούς νόμους, αρχικά από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα το «μαζέψουν» αναδρομικά με βάση το ισχύον σήμερα (5.000 ευρώ) αποβλέποντας να φορολογήσουν τη φτώχεια - εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα!Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (δηλ. 857 ευρώ το μήνα) που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο, βάζουν φόρο στα 700 ευρώ! Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι πέρσι - θα τους πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ! Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης για πρώτη φορά φέτος, επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ!
Ταυτόχρονα ισχύουν και θα υπολογιστούν με την εκκαθάριση τα διογκωμένα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης. Από φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα με το «τέλος αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι (μέσα στο 2011). Να σημειωθεί πως αυτά που ήδη έστειλαν αφορούν στο αναδρομικό χαράτσωμα, στα εισοδήματα του 2010, για τα οποία ακόμη τρέχουν οι δόσεις. Από την 1η Γενάρη φέτος (εισοδήματα 2012) μαζεύουν το συγκεκριμένο χαράτσι μήνα με το μήνα απευθείας από τις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φέτος δηλαδή το συγκεντρώνουν εις τριπλούν: Τις δόσεις που τρέχουν για τα εισοδήματα του 2010, το χαράτσι που πρόκειται να στείλουν για το 2011 μαζί με το εκκαθαριστικό της Εφορίας, ταυτόχρονα με τη μήνα το μήνα παρακράτηση που διενεργούν για το 2012, πέρα και πάνω από τη μηνιάτικη παρακράτηση για το φόρο εισοδήματος.
Από τον επόμενο μήνα, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα στέλνουν και τα χαράτσια για τους «ηλεκτροδοτούμενους χώρους», που για φέτος σχεδιάζουν να τα μαζέψουν σε 5 δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος, από το Μάη μέχρι και το Δεκέμβρη.
Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο σε ποσοστό 66% «τέλος επιτηδεύματος». Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις.
Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία, από τη σημερινή στη διάδοχη κυβέρνηση που ετοιμάζουν, είναι απόλυτα δεδομένη. Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν αν δεν καταδικαστούν στις επικείμενες εκλογές, αν δεν βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα, με πανίσχυρο ΚΚΕ, με σηκωμένο το μπόι του λαού για τη συνολική ρήξη, για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου