Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια


«Πρωτιές» για την Ελλάδα στην αύξηση της ανεργίας, στην ανεργία των νέων και των γυναικών
Με την τάση ανόδου να παραμένει σταθερή, τα ποσοστά ανεργίας καταγράφουν νέα ρεκόρ στην Ευρωζώνη (17 κράτη μέλη) και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το σύνολο των 27 κρατών). Πρωταθλητής με διαφορά στην αύξηση της ανεργίας η Ελλάδα, η οποία, επιπλέον, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ανεργία των νέων και των γυναικών.
Σύμφωνα με τη «Γιούροστατ» (Eurostat), το Φλεβάρη του 2012, οι άνεργοι έφθασαν στην Ευρωζώνη τα 17,134 εκατομμύρια (10,8%) και συνολικά στην ΕΕ τα 24,550 εκατομμύρια (10,2%). Συγκριτικά, το Φλεβάρη του 2011 ο αριθμός των ανέργων ήταν στην Ευρωζώνη 15,668 εκατομμύρια (10%) και 22,676 εκατομμύρια στην ΕΕ (9,5%).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι σε Ισπανία (23,6%) και Ελλάδα 21% (Δεκέμβρης 2011). Τα χαμηλότερα σε Αυστρία (4,2%), Ολλανδία (4,9%), Λουξεμβούργο (5,2%) και Γερμανία (5,7%). Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα και για ορισμένες άλλες χώρες δεν υπάρχουν στοιχεία για Γενάρη και Φλεβάρη 2012.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία έχει η Ελλάδα (21% το Δεκέμβρη του 2011 από 14,3% το Δεκέμβρη του 2010). Ακολουθεί η Ισπανία (23,6% το Φλεβάρη του 2012 από 20,6% το Φλεβάρη του 2011) και η Κύπρος (9,7% το Φλεβάρη του 2012 από 6,7% το Φλεβάρη του 2011).
Στους νέους, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Ισπανία (50,5%) και η Ελλάδα (50,4%, Δεκέμβρης 2011). Οι δύο χώρες έχουν επίσης τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες (Ελλάδα, 25%, Δεκέμβρης 2011- Ισπανία, 23,9%) και στους άντρες (Ισπανία, 23,3% - Ελλάδα 18%, Δεκέμβρης 2011).
Τέλος, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 8,3% (Φλεβάρης 2012) και στην Ιαπωνία 4,7% (Γενάρης 2012).
Τα στοιχεία αναπαρήγαγαν από χτες όλα τα αστικά ΜΜΕ, χωρίς να λένε κουβέντα για τις αιτίες της ανεργίας και σπεύδοντας να εντείνουν τους εκβιασμούς των εργατών για να σκύψουν το κεφάλι στην κατακρεούργηση μισθών και συμβάσεων. Είναι περισσότερο από βέβαιο πως η απόκρυψη των αιτιών (άρα και της αντιμετώπισης) της ανεργίας θα ενταθεί, καθώς η κρίση βαθαίνει, αλλά και μπροστά στις εκλογές, ώστε άνεργοι και εργάτες να εγκλωβιστούν, να μη συνειδητοποιήσουν πως η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, μεγαλώνει σε συνθήκες κρίσης (λόγω της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων και πρώτα απ' όλα της εργατικής δύναμης) αλλά δεν εξαλείφεται σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία. Ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει (λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της αναρχίας στην παραγωγή) αλλά και την έχει ανάγκη για να εκβιάζει την εργατική τάξη για διαρκή μείωση των δικαιωμάτων της, όπως σήμερα, για να υπογράψει ΣΣΕ με μειώσεις μισθών. Ομως η πείρα μαρτυρά καθημερινά πως τις θέσεις εργασίας δεν τις ... σώζουν οι πενιχροί μισθοί. Ισα - ίσα. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργάτες δέχτηκαν μειώσεις μισθών και απολύσεις για να βρεθούν μετά από λίγο καιρό αντιμέτωποι με οριστικά «λουκέτα», οδηγήθηκαν σαν πρόβατα στη σφαγή.
Πάλη με το ΚΚΕ για προστασία των ανέργων
Το ΚΚΕ παλεύει για την προστασία των ανέργων και οργάνωση ώστε:
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.
  • Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Στο διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
  • Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Στα τέλη Μάρτη του 2012, το Κόμμα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και των ανέργων, ζητώντας:
  • Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες.
  • Μείωση κατά 30% των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες.
  • Πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου