Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Η αλήθεια για τη μετανάστευσηΜια πολύ επικερδής επιχείρηση έχει στηθεί από το αστικό κράτος με αιτήσεις βίζας που στοιχίζουν έως και 7.000 δολάρια Αυστραλίας ή 5.385 ευρώ!
Οι δικηγόροι εξειδικευμένοι στα θέματα μετανάστευσης είναι ένα μέρος της κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας
Ο ξεριζωμός του κάθε εργάτη από τη γη που γεννήθηκε δεν είναι δική του επιλογή. Την επιβάλλουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας και τα κόμματα που την υπηρετούν, που θέλουν τους μετανάστες πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Αυτές οι ίδιες δυνάμεις σπρώχνουν σήμερα ξανά στη μετανάστευση Ελληνες εργαζόμενους, εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησαν, σε μακρινούς προορισμούς όπως η Αυστραλία.
Από τα μέσα του 2010 είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές της πόλης αφισάκια που «διαφήμιζαν» τη μετανάστευση στην Αυστραλία. Τις άθλιες μπίζνες των αετονύχηδων δουλεμπόρων που προώθησαν αποφασιστικά το ΠΑΣΟΚ, ο δικομματικός εταίρος του η ΝΔ, όπως και το ΛΑ.Ο.Σ. Ακολούθησαν οι ημερίδες που οργανώθηκαν στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2011 από κοινού από το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας και τους βιομηχάνους της και την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά περίπου τα δύο χρόνια πύκνωσαν στον ελληνικό, διεθνή και αυστραλέζικο Τύπο τα δημοσιεύματα για την απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για ένα νέο ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων εργατών προς την Αυστραλία.
Το κερδοφόρο μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας
Η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου ακολουθεί αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη μετανάστευση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως η σχετική νεαρή ηλικία (όχι πάνω από 50 χρόνων), η καλή γνώση των αγγλικών, πτυχίο, εμπειρία κλπ. Το μεταναστευτικό της πρόγραμμα φτάνει για το 2011-2012 τις 185.000 άτομα, αυξημένο κατά 16.000 σε σχέση με πέρυσι. Η εφημερίδα «The Australian» έγραψε ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δοθούν πιο πολύ σε άνδρες που θα δουλέψουν στα ορυχεία της δυτικής Αυστραλίας και στο Κουίνσλαντ και θα δοθούν σε μεγάλο βαθμό στους τελειόφοιτους διπλωματούχους μετανάστες σπουδαστές που φοίτησαν σε σχολές της χώρας. Λέγεται από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι πάνω από 130.000 άτομα του εξωτερικού έκαναν αίτηση για εξειδικευμένη εργασία πέρυσι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τους Ελληνες αιτούντες για το τρέχον οικονομικό έτος μιλούν για εκατοντάδες άτομα. Επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι από το 2006 ως το 2011 σε 90 Ελληνες εγκρίθηκε βίζα μόνιμης παραμονής εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το μεταναστευτικό πρόγραμμα, ενώ το 2010 και 2011 μέσω οικογενειακής επανένωσης ήρθαν 253 άτομα, και έχουν ξεπεράσει τους 2.000 οι ομογενείς κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και τώρα επέστρεψαν, όπως δήλωσε πρόσφατα η πρόξενος στη Μελβούρνη. Το κόστος υποβολής μιας τέτοιας αίτησης είναι για την πρώτη δόση 2.960 δολάρια, που δεν επιστρέφονται ακόμα και αν απορρίψουν την αίτηση, και για τη δεύτερη δόση 4.190 δολάρια, όταν εγκριθεί. Μαζί με ιατρικές εξετάσεις, τεστ αγγλικών και μετάφραση ντοκουμέντων άλλα 1.000 δολάρια... Συνήθως περιμένεις απάντηση πάνω από 24 μήνες. Θα πρέπει να υπογράψεις και τη δήλωση «καλής συμπεριφοράς», που ορίζει να σέβεσαι τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την πολυπολιτισμικότητα της χώρας, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιδιώκοντας πριν φτάσεις καν στη χώρα να φορέσεις τις αλυσίδες του αφεντικού και να υπογράψεις ότι δεν θα αντιδράσεις, δεν θα οργανωθείς, δεν θα παλέψεις κλπ.
Η δεύτερη δεξαμενή μετανάστευσης
Κάθε χρόνο δίνονται χιλιάδες άδειες προσωρινής παραμονής, με το υπουργείο να διαφημίζει τη μετανάστευση ως επιχειρηματική δραστηριότητα και να καυχιέται για την αύξηση των εσόδων του. Για την περίοδο Ιούλη 2010 - Ιούνη 2011 έλαβαν 592.233 άτομα αυτές τις βίζες. Αυτές διανεμήθηκαν στις παρακάτω κατηγορίες: Φοιτητικές 251.438, Εργασία και Τουρισμός 192.922, Ειδικευμένοι εργαζόμενοι με επιχειρηματική υποστήριξη 90.119 και 57.638 σε άλλες κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή άδειες προσωρινές για σπουδές έχουν 330.000 φοιτητές, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα και τη Μαλαισία, και ακολουθούν Ταϊλάνδη, Νεπάλ και Ινδονησία. Οι μετανάστες φοιτητές έχουν δικαίωμα να εργαστούν 20 ώρες την εβδομάδα με τους πιο πολλούς να εξαναγκάζονται να κάνουν «μαύρη εργασία». Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χρεώνουν από 25 - 40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και απαιτούν προκαταβολή (σε τράπεζα) 6 μηνών. Πολλοί φοιτητές όταν δυσκολευτούν να πληρώσουν καταλήγουν μέχρι και στην πορνεία... Οι φοιτητές έχουν γίνει «εμπόρευμα» για μερικούς που τους χρεώνουν 200 δολάρια την εβδομάδα το δωμάτιο και τους στοιβάζουν καμιά δεκαριά μαζί στο ίδιο σπίτι. Οι σπουδαστές αυτοί όταν πάρουν τα πτυχία τους έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη παραμονή και εργασία και κατά τη διάρκεια της αναμονής τους στέλνονται για «εξάσκηση», «κατάρτιση» και «εκπαίδευση» στις επιχειρήσεις, με χαμηλά μεροκάματα. Από εδώ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που αναζητά το υπουργείο στο μεταναστευτικό του πρόγραμμα. Ελληνες φοιτητές που ήρθαν το 2010 και 2011 ανέρχονται στους 357. Πολύ συζητήθηκε η περιβόητη «σχολή» για οδηγούς ταξί στη Μελβούρνη που προβλήθηκε ευρέως από τα ΜΜΕ ότι από 500 έως 1.000 Ελληνες οδηγοί ταξί θα μετανάστευαν «πακέτο». Κάτι που τελικά η αυστραλιανή κυβέρνηση διέψευσε.
Στην κατηγορία μετανάστευσης «Εργασία και Τουρισμός» πρέπει να είσαι κάτω από 31 χρονών όταν υποβάλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα για τουλάχιστον 6 μήνες με έναν εργοδότη. Η διάρκεια παραμονής είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να έχεις μαζί σου από πριν 5.000 δολάρια. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην Αυστραλία που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όπως η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, για την αιμορραγία νέου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που φεύγει από τη χώρα, διεκδικούν τώρα ρόλο μεσολαβητή και πράκτορα μετανάστευσης και ζητούν από το αυστραλιανό υπουργείο να δίνονται και στους Ελληνες τέτοιες βίζες.
Στην κατηγορία της εγγυημένης από επιχειρηματία λεγόμενης «βίζας 457» πρέπει να έχεις συνάψει συμβόλαιο με εργοδότη, που έχει διάρκεια μέχρι 4 χρόνια. Δεν μπορείς να αλλάξεις εργοδότη δίχως την έγκριση του υπουργείου και σε περίπτωση που διακοπεί η εργασία έχεις 28 ημέρες να επιστρέψεις στη χώρα σου. Με άλλα λόγια, είσαι αλυσοδεμένος διά νόμου με τον εργοδότη. Το κόστος αίτησης και των δύο πλευρών είναι λίγο πάνω από τα 800 δολάρια κατά τα λεγόμενα του υπουργείου. Ομως η υποβολή της αίτησης και της κάθε αίτησης δεν είναι και τόσο εύκολη όσο φαντάζει, γι' αυτό το λόγο υπάρχουν πάνω από τέσσερις χιλιάδες «μεσολαβητές», όπου η ταρίφα φτάνει στα 4.450 δολάρια. Για το οικονομικό έτος 2010-2011 είχαν αυτή τη βίζα 131.430 άτομα και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από Αγγλία, Ν. Αφρική, Αμερική, Φιλιππίνες και Ινδία. Από την Ελλάδα πήγαν στην Αυστραλία το τελευταίο διάστημα 920 άτομα, μεταξύ αυτών πολλοί οικοδόμοι που εγκαταστάθηκαν στο Ντάργουιν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Η «βίζα 457» εκδίδεται σε λιγότερο από ένα μήνα και θα πρέπει να εργαστείς σε πολλές περιπτώσεις έξω από τα αστικά κέντρα, ενώ ο μισθός που διαφημίζεται κυμαίνεται στα 49.330 δολάρια ετησίως και είναι σε ισχύ μόνον όταν ο μισθός σε κάποιον κλάδο εργασίας είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου.
Ο Μαρξ επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν έλεγε ότι οι μετανάστες εργάτες χρησιμοποιούνται για να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης στις ανεπτυγμένες χώρες και μετά συνολικά. Οι φόροι για το παραπάνω ποσό ανέρχονται στα 14.600 δολάρια, με συντελεστή 30%, ενώ ο μόνιμος κάτοικος θα πληρώσει 8.600 δολάρια. Πάντως η ανεργία στην Αυστραλία είναι στο 5,1%, η μερική απασχόληση φτάνει στο 40% του εργατικού δυναμικού, ενώ οι άνδρες δουλεύουν κατά 43% (οι γυναίκες κατά 53%) με ατομικές συμβάσεις.
Βουνό τα έξοδα και τα προβλήματα των νέων μεταναστών
Οσοι πάρουν το δρόμο για την Αυστραλία θα έρθουν αντάμα με την υπαρκτή σκληρή πραγματικότητα που ζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της χώρας. Οι ρυθμοί της ανεργίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η μερική απασχόληση τραβούν την ανηφόρα το τελευταίο διάστημα. Επίδομα ταμείου ανεργίας δεν δικαιούνται οι προσωρινοί μετανάστες, ενώ οι μόνιμοι νεοφερμένοι θα πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια. Για ιατρονοσοκομειακή περίθαλψη, αν είσαι προσωρινός μετανάστης θα πρέπει εκ των προτέρων να ασφαλιστείς. Οσο για τα φάρμακα... καλύτερα να παρακαλάς να μην αρρωστήσεις. Σύμφωνα με το «Medibank Private» ηασφάλεια για ένα άτομο είναι 2.840 ετησίως, για ανδρόγυνο 5.680 και για οικογένεια με παιδί 5.965 δολάρια, ενώ στα τέλη του μήνα θα αυξηθούν κατά 5%.
Πρώτο και βασικό πρόβλημα, η εύρεση σπιτιού, όπου θα πρέπει να τρέξεις στα μεσιτικά γραφεία στα οποία θα πρέπει να καταθέσεις και μια προκαταβολή ενός ή δυο και τριών μηνών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και εξάμηνου. Ενα διαμέρισμα δύο δωματίων μέσα στα αστικά κέντρα στοιχίζει από 1.600 έως 1.800 δολάρια το μήνα, ενώ ένα σπίτι τριών δωματίων 1.800 έως 2.200 δολάρια. Μετά ακολουθούν τα έξοδα των σχολείων, αν υπάρχουν παιδιά. Οι παιδικοί σταθμοί στοιχίζουν από 1.600 έως 2.000 το μήνα, ενώ αν εγκατασταθείς στο Σίδνεϊ ή την Καμπέρα και έχεις προσωρινή βίζα τα δημοτικά σχολεία χρεώνουν περίπου 6.000 το χρόνο και τα Γυμνάσια/Λύκεια πάνω από 10.000 δολάρια. Μία άδεια κυκλοφορίας και ασφάλειας ενός αυτοκινήτου στοιχίζει πάνω από 2.500 δολάρια, ενώ για τηλέφωνο, ίντερνετ και κινητό περί τα 2.500 δολ. Στα έξοδα αυτά προστίθενται το νερό και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη - 3.500 δολάρια το χρόνο - ενώ για ρεύμα και φυσικό αέριο άλλα 4.000 δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με έρευνα του «Economist» το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη είναι στην έβδομη και όγδοη θέση των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου, ενώ από κοντά έρχονται η Αδελαΐδα και η Βρισβάνη. Ο λόγος αυτός κάνει πολλούς νέους μετανάστες να εγκαταλείπουν την ξενιτιά και να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Οσοι μένουν πίσω και δεν έχουν κομπόδεμα πεινάνε, δεν έχουν πού να κοιμηθούν, και δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, ανέφερε εκπρόσωπος της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας.Τα συμπεράσματα δικά σας ...!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου