Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Οι ανταγωνισμοί προοιωνίζονται σοβαρές εξελίξεις

Εγγραφα τούρκικων κρατικών υπηρεσιών συνιστούν ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η κούρσα για το ποια μονοπώλια θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της Ανατ. Μεσογείου δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής
Ξεκίνησαν χθες οι ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, στο «οικόπεδο 12», από την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy». Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και η ισραηλινή «Delek», η οποία διεκδικεί μερίδιο στο συμβόλαιο για την εξόρυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επί του παρόντος καταληγμένη συμφωνία με τη Λευκωσία. Η έναρξη των γεωτρήσεων έγινε σε οξυμένο κλίμα από την πλευρά της Τουρκίας, που απειλεί ότι την ερχόμενη βδομάδα θα προχωρήσει σε έναρξη ερευνών για ενεργειακούς πόρους, καθορίζοντας «υφαλοκρηπίδα» με το ψευδοκράτος.
Την κατάσταση που δημιουργούν οι τουρκικές απειλές, συζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τη Δευτέρα, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κύπριος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά από την πλευρά του ΟΗΕ περί αναστολής των γεωτρήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες. Χριστόφιας και Μπ. Μουν συζήτησαν επίσης τα «σοβαρά προβλήματα» που έχουν προκύψει στις συνομιλίες αναφορικά με το Κυπριακό.
Σε συνέχεια προηγούμενων εκβιαστικών δηλώσεων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είπε χτες ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία θα δώσει απάντηση». Ο Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης ότι οι συγκεκριμένες έρευνες θα υποστηριχθούν από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», τα οποία η Αγκυρα δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει.
Το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από τη Λευκωσία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για την οποία η Τουρκία απειλεί με πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες.
Κοιτάσματα στρατηγικής σημασίας
Το ζήτημα των ενεργειακών ερευνών και των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να συζητηθεί - σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» - στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τον Οκτώβρη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συσκέψεις υπό το τουρκικό ΥΠΕΞ διαπιστώθηκε ότι «τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, πράγμα που χρηματικά μεταφράζεται στο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων». Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων απηύθυνε σε ακαδημαϊκούς το 2010 ερώτημα εάν «τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζουν να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου», λαμβάνοντας θετική απάντηση.
Σε επίσημα σημειώματα της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει καθορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, με αποτέλεσμα «η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», ενώ οι εκτάσεις που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να μην «ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η προειδοποίηση που υπάρχει στο εν λόγω επίσημο σημείωμα ότι αν η Τουρκία δεν εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Κύπρος σύντομα θα καταβάλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό «να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα». Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή» και υπογραμμίζεται ότι «οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας».
Συνάντηση Μπεγλίτη - Παπούλια
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συναντήθηκαν χτες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιαςκαι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς που κορυφώνονται στην περιοχή. Μόλις την προηγούμενη μέρα, ο υπουργός Αμυνας είχε συνεργασία με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε πως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις στέκονται σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο με υψηλό και αξιόμαχο ηθικό, ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση».
Βάζοντας το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, ο Π. Μπεγλίτης σημείωσε ακόμα ότι «εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, να υπάρξει ηρεμία και να επιλυθούν με τον πιο ειρηνικό τρόπο τα προβλήματά μας». Θέλοντας, τέλος, να κρύψει τη διαχρονική υποχώρηση των ελληνικών κυβερνήσεων από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είπε δημαγωγικά ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου