Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρυφή γοητεία της «τεχνικής υποστήριξης»



Παπαγεωργίου Βασίλης
Η έννοια της «τεχνικής υποστήριξης» δεν είναι καθόλου παρεξηγημένη. Δίνεται από κάποιον που «ξέρει καλύτερα» προς κάποιον που θέλει να κάνει κάτι «καλύτερα». Γι' αυτό και - ακόμη και στην πιο καλοπροαίρετη και αποδεκτή μορφή της - εμπεριέχει τη σχέση παροχής οδηγιών που φυσικά πρέπει να εφαρμοστούν.
Μπορεί η ομάδα δράσης ή κρούσης της ΕΕ,- διαλέγετε ό,τι θέλετε από τα δυο - που ξεκίνησε τις επαφές της με τα υπουργεία, να δηλώνει ότι δεν έχει «καμία αρμοδιότητα ελέγχου», αλλά αυτές είναι κουβέντες για να «χαϊδεύουν αυτιά».
Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, συμφωνώντας απόλυτα με βάση όσα ορίζουν η τρόικα και η ΕΕ. Γι' αυτό και καλοδέχτηκε την «τεχνική υποστήριξη». Για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική σωστά και καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε η ίδια.
Και είναι δεδομένο ότι οι «τεχνικοί σύμβουλοι» θα λένε «αυτό θα κάνεις» και «έτσι θα το κάνεις». Και φυσικά θα ελέγχουν εάν τα πράγματα γίνονται όπως λένε, αλλιώς τι νόημα έχει;
Η μόνη αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό, αυτή την πολιτική θέλει να εφαρμόσει και μάλιστα με τον τρόπο που θα της πουν. Και δεν είναι τελικά, πρόβλημα «ελέγχου» ή απώλειας «διοικητικής αυτοτέλειας». Είναι ζήτημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων συγκεκριμένης τάξης σε βάρος άλλης τάξης, είναι ο καπιταλισμός, νέτα - σκέτα.
Γιατί, κυβέρνηση, ομάδα δράσης, τρόικα, ΕΕ και πλουτοκράτες είναι από τη μια μεριά, ενωμένοι όλοι μαζί στον κοινό στόχο, ανεξάρτητα από τις δευτερεύουσες αντιθέσεις τους.
Και από την άλλη πλευρά είναι η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι τελικά ζήτημα εκμετάλλευσης και της ανατροπής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου