Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πλήρης ισοπέδωση των λαϊκών στρωμάτων

Την άμεση προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων αποφάσισε η κυβέρνηση
Στην άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις ολοκληρωτική ισοπέδωση των λαϊκών στρωμάτων προχωράει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις «οριστικές αποφάσεις» που πάρθηκαν κατά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα σενάρια περί διαφωνιών με τους εκπροσώπους της τρόικας που διοχέτευαν στη δημοσιότητα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χτες «με όλο το φάσμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν αποφασιστεί και πρέπει τώρα - όπως είπε ο υπουργός - να προωθηθούν με όσο γίνεται ταχύτερο και εντονότερο τρόπο».
Κι αυτό επειδή, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια που η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν τα ελλείμματα και το χρέος, μετά την πρόσφατη ...ανακάλυψη ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση, χτες οι κυβερνώντες έφτασαν στο ...ψαχνό, στην καρδιά και την ουσία της οικονομικής τους πολιτικής, αφού όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας». Το πρόβλημα, δηλαδή, της κερδοφορίας των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δημιουργώντας σύγχρονους Καιάδες για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, η κυβερνητική επίθεση θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς των κυβερνητικών παρεμβάσεων και συγκεκριμένα:
1)Ιδιωτικοποιήσεις:«Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων - είπε ο Ε. Βενιζέλος - περιλαμβάνει επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ, τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ, την επέκταση της άδειας για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, τη νέα παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ». Η κυβέρνηση, δηλαδή, προχωρά κυριολεκτικά στο ξεπούλημα τομέων όπου υπάρχουν εξασφαλισμένοι ...μνηστήρες. Στον ΟΠΑΠ τα διάφορα κοράκια που ορέγονται τα τυχερά παιχνίδια, στο αεροδρόμιο οι αγοραστές της «Χόχτιφ», στα ΕΛΠΕ ο Λάτσης κ.ο.κ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στην «πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες» και τα οποία θα «πωληθούν και θα επανενοικιαστούν». Πρόκειται για μια μέθοδο που ακολουθούν μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες προκειμένου να αποκτήσουν άμεση ρευστότητα, μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους συνήθως σε τράπεζες, στις οποίες πληρώνουν στη συνέχεια ενοίκιο για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει φέτος 5 δισ.
2)Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών:Αναμένεται να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς όπως: η ΚΕΔ, ο ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η ΔΕΠΑΝΟΜ και η «Θέμιδα Κατασκευαστική». Οπως είπε ο υπουργός «μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν μνημονεύονται ρητά αλλά υπάρχει εξιουσιοδότηση προς τους υπουργούς να εκδώσουν σχετική κοινή υπουργική απόφαση». Η κυβέρνηση είχε ακόμα 9 μήνες περιθώριο για τις αλλαγές αυτές, αλλά, στα πλαίσια της σκλήρυνσης της πολιτικής της, προχωράει άμεσα.
3)Απολύσεις στο δημόσιο τομέα: Οι συγχωνεύσεις φορέων, είπε ο Ε. Βενιζέλος «μας φέρνουν στην απόφαση που πήραμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι η άμεση ενεργοποίηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας». Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ...ιδέα της ΝΔ που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, είπε ότι «το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία», που δεν είναι άλλο από τον προθάλαμο της οριστικής τους απόλυσης από το δημόσιο. Ο υπουργός έκανε λόγο για «δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης», για δυνατότητα μεταφοράς «σε άλλο τομέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα», αλλά και στα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας» για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
Παράλληλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει αναδιάταξη του προσωπικού στο στενό δημόσιο τομέα, με στόχο να καλυφθούν οι «υπάρχουσες ελλείψεις», προβλέποντας ωστόσο, όπως φαίνεται, στην μετάταξη υπαλλήλων με υψηλότερα εισοδήματα σε θέσεις μειωμένων αμοιβών. Ο υπουργός μίλησε για προώθηση της ιδέας του «κρατικού υπαλλήλου» και επικείμενη «μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
4)Αγορά εργασίας: Η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει μέτρα για την μαζική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μέσω της επέκτασης, την ...αξιοποίηση λέει ξεδιάντροπα η κυβέρνηση, «του θεσμού της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης». Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τηνκοινωνική εργασία, ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Στο ίδιο πεδίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία «ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών», με απώτερο στόχο την παροχή και νέων κινήτρων προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, αφού όπως είπε ο υπουργός «πρέπει να έχουμε άλλη μεταχείριση των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας και εντάσεως κεφαλαίου».
5)«Κλειστά» επαγγέλματα: Κλείνει αμέσως κάθε κενό που μπορεί να υπάρχει και να δημιουργεί το οποιοδήποτε εμπόδιο για τη σύσταση επιχειρήσεων. Σ΄αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση θα ανατρέψει και δικές της νομοθετικές ρυθμίσεις αφού, «όπου υπάρχουν νομοθετημένες προθεσμίες μακρινές, αυτές έρχονται τώρα».
6)Δημόσια Διοίκηση: Με αποκλειστικό γνώμονα την απαλλαγή του δημοσίου από τους εργαζόμενους σε αυτό, η κυβέρνηση μαζί με την αρχή των προσλήψεων με τη ρήτρα του 1/10, θα προχωρήσει σε μείωση των συμβασιούχων, στην εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για όσους το επιθυμούν, στην εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών κλπ. Μέτρα που κάνουν ακόμα πιο ευάλωτη τη θέση των εργαζομένων και τους φέρνουν πιο κοντά στην έξοδο από την υπηρεσία.
7)Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα: Εδώ η δημαγωγία μιας κυβέρνησης που επί ενάμιση χρόνο έχει γονατίσει το λαό στους άμεσους και έμμεσους φόρους ξεπερνάει ακόμα και τα όρια του ...ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το νέο φορολογικό, που θα είναι «αποτέλεσμα διαβούλευσης», θα «αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες» και άλλα εύηχα που καμιά σχέση δεν έχουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβρη.
8)Νέο Μισθολόγιο: Ο Ε. Βενιζέλος στην πραγματικότητα ανακοίνωσε ότι νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπιέσει ακόμα περισσότερο, σε σχέση με τα σενάρια που εξετάζονταν την προηγούμενη βδομάδα, τους μισθούς στο δημόσιο. Παρά τα όσα άφησαν τις προηγούμενες μέρες να κυκλοφορούν για την γενική διατήρηση κάποιων επιδομάτων που δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να τηρηθεί». Μιλώντας για σπάσιμο του «φαύλου κύκλου»των διαφορετικών αμοιβών, κάτι για το οποίο αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, υποστήριξε ότι «κάποιος που έχει κάποια προσόντα που ανήκουν σε μια κατηγορία, δεν μπορεί να αμείβεται πιο πολύ από ένα συνάδελφό του ίδιων προσόντων, ίδιας κατηγορίας, του ίδιου αντικειμένου που εργάζεται σε άλλη κατηγορία». Ωστόσο, ρίχνοντας ξανά ένα κομμάτι ...τυράκι, υποστήριξε ότι επειδή «το δημοσιονομικό όφελος από την παρέμβαση αυτή θα είναι σημαντικό και θα ξεπεράσουμε τις ως τώρα προσδοκίες», «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας όπως πρέπει, εκεί που πρέπει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου