Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ Εξαργυρώνει με μπίζνες τη συμμετοχή στο φονικό


Αποκαλυπτικός και κυνικός ο Ελληνας ΥΠΕΞ, στη συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους της ντόπιας αστικής τάξης που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη
Η ελληνική κυβέρνηση ομολογεί κυνικά ότι η συμμετοχή της στο μακέλεμα του λαού της Λιβύης έγινε για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων
Η αμέριστη στήριξη των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την επομένη μέρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό λόγο της συμμετοχής της στη στρατιωτική επέμβαση. Η προετοιμασία για το νέο πλιάτσικο σε βάρος του λαού της Λιβύης αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον ενεργειακό, τον κατασκευαστικό και τον τομέα Υγείας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
«Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιδιώξει να στηρίξει αμέριστα την παρουσία σας στη Λιβύη», ήταν το βασικό μήνυμα που διατύπωσε απερίφραστα ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, μιλώντας στους εκπροσώπους των εταιρειών, από τους οποίους ζήτησε να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις «για τη δυνατότητα επέκτασης της παρουσίας μας εκεί». Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία του πολέμου, επικαλούμενη τόσο την ενεργό συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση όσο και ότι ήταν «από τις πρώτες χώρες που εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές στη Βεγγάζη με Ελληνες διπλωμάτες με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» (σ.σ. των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών»), όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Το στόχο αυτό υπηρετεί και η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, όπου όπως είπε ο ΥΠΕΞ«θα επιδιώξουμε φυσικά να έχουμε, όπως και πριν έτσι και στο μέλλον, πρωταγωνιστική συμμετοχή, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανθρωπιστικά, αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης». Την «ανάπτυξη», φυσικά, θα την αναλάβουν τα μονοπώλια και στην άγρια διαμάχη, που γίνεται για τη μοιρασιά, η κυβέρνηση θα στηρίξει με όλα τα μέσα τις ντόπιες μεγαλοεπιχειρήσεις.
«Στον τομέα της ανάπτυξης η δική σας συμβολή είναι καθοριστική», τόνισε ο ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «όσο μπαίνει η Λιβύη στην επόμενη φάση, εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε εντατικότατα γι' αυτό». «Η Ελλάδα πρέπει να έχει και θα έχει δυναμικό "παρών"», τόνισε στο ίδιο ύφος, βαφτίζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων ως «εθνικά». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία στην Τρίπολη, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Μεταξύ άλλων, στη Λιβύη δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων εταιρίες J&P, ΕΤΕΠ (μετονομάστηκε σε ΤΑGECO), «Αρχιρόδον» (ανέλαβε την επέκταση - εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Τρίπολης), ΣΙΚΕΛΙΣ και MARITECH (ανέλαβε την τοποθέτηση καλωδίων οπτικών ινών στα λιβυκά παράλια). Η OLYMPIA ανέλαβε λιμενικό έργο δυτικά της Τρίπολης και η INTRACOM, με τη θυγατρική της INTRACOM LIBYA BRANCH, διεκδίκησε την ανάληψη τηλεπικοινωνιακών έργων.
Ακόμα, τα Διυλιστήρια Χερσονήσου του Αίμου ΑΕΒΕ (Green Oil SA) συμμετέχουν με 66% σε Joint Venture με τη λιβυκή εταιρεία Faris Al Khallej. Η ΕΤΕΜ ίδρυσε μεικτή ελληνολιβυκή επιχείρηση υπό την επωνυμία LAMAR SA Production & Stock Joint Company και επένδυσε 20 εκατ. ευρώ στην κατασκευή μονάδας χύτευσης αλουμινίου και μονάδων παραγωγής προφίλ αλουμινίου και ηλεκτροστατικής βαφής. Το 2008 εξαγόρασε το ποσοστό του Λίβυου συνεταίρου και κατέχει πλέον το 90% του κεφαλαίου της Lamar (Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης).
Συγκαλυμμένη χερσαία επέμβαση
Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επανέλαβε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της κυβέρνησης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που όπως είπε«έχει αναλάβει να καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στα επόμενα βήματα εκδημοκρατισμού, δημιουργίας θεσμών από εκεί που δεν υπάρχουν, ανάπτυξης υποδομών που καταστράφηκαν ή που δεν υπήρχαν». Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ανθρωπιστική βοήθεια», τη συγκαλυμμένη δηλαδή χερσαία επέμβαση στη Λιβύη, λόγω της γεωγραφικής θέσης που έχει «και λόγω του γεγονότος ότι η Κρήτη αποτελεί βασικό διαμετακομιστικό κέντρο και σημείο αναφοράς στην ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται».
Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εγχώριες επιχειρήσεις να κερδοσκοπήσουν πάνω στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της λειτουργίας των νοσοκομείων, της συντήρησης τροφίμων, κ.ά. «Οσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις, μας ενδιαφέρει όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά και να διευρύνουν το πεδίο των εργασιών τους. Είναι μία ευκαιρία για τις ίδιες, αλλά είναι πολύ σημαντικό και για την αναπτυξιακή προσπάθεια που θα γίνει στη Λιβύη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελαβέκουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου