Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Αναβαθμίζει τη στρατιωτική της παρουσία η Τουρκία

Απέπλευσε χτες από τη Σμύρνη το ερευνητικό Πίρι Ρέις
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας
Αναχώρησε χτες από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη δηλώσεων ότι αν ζητηθεί, θα υποστηριχθεί από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, σε συνέχεια των απειλών με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία προχωρά στην ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στη Μεσόγειο, με τρία υποβρύχια, που απέπλευσαν ήδη και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχουν ικανότητα να παραμείνουν στην περιοχή για δύο μήνες περίπου. Παράλληλα, αποπλέουν και πολεμικά πλοία, με προορισμό περιοχές που η Τουρκία«θεωρεί χωρικά της ύδατα» και ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές της Πάφου. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι δε θα υπάρξει επέμβαση ή ενόχληση των γεωτρήσεων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα«κάνει ένα βήμα πίσω», αν οι Ελληνοκύπριοι σταματήσουν τις προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης του Κυπριακού, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι πλήττει τις συνομιλίες. Ανάλογη στάση κράτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός και το βράδυ της Πέμπτης, στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «αν συνεχιστούν οι έρευνες θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με τη βοήθεια της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, αλλά έσωσε τους Τουρκοκύπριους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα προκλητικά «πραγματική κατοχή» την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο γγ του ΟΗΕ από την πλευρά του ζήτησε από τον Ρ. Ερντογάν αποφυγή των εντάσεων στην περιοχή και ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών. Το ζήτημα των τουρκικών απειλών εναντίον της Κύπρου αναμενόταν να τεθεί από το Δ. Χριστόφια στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και Κυπριακής Δημοκρατίας - Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου