Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup με το σκεπτικό "Πρώτα οι τράπεζες και η ευρωζώνη, μετά η Ελλάδα"(ε καλά τώρα )


Σε λίγες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει στο Βρότσλαβ η συνεδρίαση ενός Eurogroup διαφορετικού από τα προηγούμενα, με την ανησυχία ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τη μετάσταση της οικονομικής και συστημικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν προσκαλέσει αυτή τη φορά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος αναμένεται να παίξει τον ρόλο του... πυροσβέστη, καταδεικνύοντας 
στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να ανησυχούν ότι ελέω Μέρκελ και Σαρκοζί απειλείται τόσο η δική τους, όσο και η παγκόσμια οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλες τις δυτικές οικονομίες  που «βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνεται από την αναποφασιστικότητα των πολιτικών τους ηγετών».
Στην ίδια δήλωσή της η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα για την οποία τόνισε πως είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρησή της στο ευρωσύστημα (!), κάτι που πάντως δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το ανάλογο «τίμημα» και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους.
Στο πλαίσιο αυτών των ασφυκτικών πιέσεων οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους ουσιαστικά να προσανατολίζονται στο να διασφαλίσουν ΠΡΩΤΑ τις τράπεζες έναντι ΟΛΩΝ των δυσμενών σεναρίων με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και εν συνεχεία το Νότο στο σύνολό του, το οποίο σημαίνει πως –παρά τα αντιθέτως λεχθέντα μέχρι τώρα– το σενάριο της χρεοκοπίας ΔΕΝ έχει βγει από το κάδρο.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ έρχεται στην Γηραιά Ήπειρο με ένα ξεκάθαρο μίγμα απαιτήσεων και παραινέσεων: πρώτος του στόχος να πείσει τους Ευρωπαίους –τους Γερμανούς επί της ουσίας– στο να αυξήσουν άμεσα τα κονδύλια που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Ουσιαστικά ζητά διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, ώστε να μπορεί να καλύψει και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ομοίως απαιτεί μια άμεση και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος ώστε να ακυρωθούν οι όποιες «αφορμές» για μετάσταση της κρίσης προς… Δυσμάς!
Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, ουσιαστικά οριοθετούνται χρονικά οι όποιες εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα» μετά τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη λογική πως έως τότε θα έχει ληφθεί η απόφαση της γερμανικής Βουλής για τις αλλαγές στο μηχανισμό σταθερότητας.
Πρακτικά λοιπόν τότε η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να στηρίξει και επισήμως τις τράπεζες, που «θα δεχθούν έντονους τριγμούς σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της  Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου