Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συγκαλύπτει τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Με λεονταρισμούς προσπάθησε ο Θ. Πάγκαλος να κρύψει ότι οι επιλογές στην εξωτερική πολιτική αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και μόνο
Η κυβέρνηση κρύβει ότι η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην περιοχή είναι αποτέλεσμα και της δικής της βαθιάς εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Eurokinissi
Οποιαδήποτε επίθεση της Τουρκίας κατά της Κύπρου, αποτελεί αυτονόητα και πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας, είπε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε Eπίκαιρη Eρώτηση τουΓ. Καρατζαφέρη.
Η αναφορά αυτή του Θ. Πάγκαλου αφορούσε την απειλή της Τουρκίας να στείλει τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. «Είναι πολύ άσχημο να επιχειρεί να παρέμβει κανείς με επιχειρήματα εκφοβισμού και στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι τέτοιες απειλές αποτελούν όφελος για τη χώρα μας, επειδή όταν λέγαμε στην ΕΕ για τις στρατιωτικές απειλές της Αγκυρας «μας χαρακτήριζαν υπερβολικούς».
Ο Θ. Πάγκαλος είπε, ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα αυτοτελώς να καθορίζει μόνη της τα συμφέροντά της και με ποιες χώρες θα συνεργάζεται. Οι λεονταρισμοί του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για ένα θέμα που αφορά την Κύπρο και έμμεσα το Ισραήλ, καμιά σχέση δεν έχουν με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις εκκρεμών ζητημάτων στο Αιγαίο. Για παράδειγμα, ο Θ. Πάγκαλος ήταν αυτός ο οποίος, το Μάη του 2010, μιλώντας σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό «φόρουμ», είχε πει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας:
«Το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, δημοσίους υπαλλήλους, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές (...) Οπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αναφορά του Γ. Καρατζαφέρη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήνει αναπάντητο «το πάρτι» που κάνει το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, ο Θ. Πάγκαλος τάχθηκε κατά της λειτουργίας του προξενείου, λέγοντας ότι η ίδρυσή του είναι «σφάλμα της ελληνικής πολιτείας» και δεν μπορεί να αποτελεί αντιστοίχηση με το ελληνικό προξενείo στην Κωνσταντινούπολη, αφού υπάρχει το τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη.
Στην Κύπρο
«Επαγρύπνηση και ετοιμότητα» ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την Εθνική Φρουρά, λόγω - όπως είπε - της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται σε μία προσπάθεια εκφοβισμού της χώρας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Απευθυνόμενος στο νέο Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».
Από την πλευρά του, το τουρκοκυπριακό κόμμα «Ενωμένη Κύπρος», δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις απειλές της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «κάθε σημείο της Κύπρου, από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα, ανήκει στους Κυπρίους και πως δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο απειλών από κανένα», καλώντας τις δύο κοινότητες να δράσουν από κοινού για την αποτροπή οιασδήποτε έντασης ή αρνητικής εξέλιξης στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου