Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Οργή και αγανάκτηση για το 23%


Αλαλούμ στην αγορά. Στάση πληρωμών μέχρι να μειωθεί ο ΦΠΑ αποφάσισαν οι εστιάτορες
Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, όπου από χτες άρχισε να ισχύει ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ, ενώ στον υψηλό συντελεστή μετατάχθηκαν και τα αναψυκτικά και νερά που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων.
Χτες στην αγορά υπήρξε κυριολεκτικό αλαλούμ, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν μπόρεσαν ακόμα να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους μηχανές στις διάφορες εκδοχές εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, μια και το ίδιο ακριβώς είδος από το ίδιο ακριβώς κατάστημα κατά περίπτωση θα πωλείται και με συντελεστή 13% και με συντελεστή 23%.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επεγγελμάτων, με ψήφισμα έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της, αφού καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, ομόφωνα αποφάσισε:
  • Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της απόφασης και τη μείωση του ΦΠΑ.
  • Κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με κινητοποιήσεις στα πλαίσια της ΔΕΘ.
  • Νομικές και δικαστικές ενέργειες υποστήριξης των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.
Με την ομόφωνη απόφασή τους οι εστιάτορες ζητούν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τις επιχειρήσεις του τουρισμού (εστιατόρια, συναφή καταστήματα και ξενοδοχεία).
Η κυβέρνηση
Με απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού, που οι ίδιοι προετοίμασαν, μεθόδευσαν και οργάνωσαν από κοινού με την τρόικα και διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναθυμήθηκε αυτό που οι ίδιοι με απόλυτα απαξιωτικούς όρους αποκάλεσαν «κίνημα των αποδείξεων».
Στόχος τους, μπας και καταφέρουν να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής πολιτικής, να μαζέψουν και τα νέα αυξημένα χαράτσια του ΦΠΑ που ισχύουν από χτες 1η του Σεπτέμβρη στον κλάδο της εστίασης - στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς και το ταβερνάκι της γωνίας - όπως επίσης και σε μια σειρά από εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
«Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές», σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Στηλιτεύοντας «συμπεριφορές που παραβιάζουν το νόμο», έρχονται να «θυμίσουν» στους επιχειρηματίες της εστίασης την «υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου